Κυριακή, 26 Μαΐ
24oC Αθήνα

Νέοι βομβαρδισμοί στη Γάζα

Γάζα βομβαρδισμοί Ισραήλ

Δεν σταματούν οι βομβαρδισμοί των Ισραηλινών στη Γάζα. Στόχος του Ισραήλ η Χαμάς.

Η Λωρίδα της Γάζας έζησε άλλο ένα τρομακτικό πρωϊνό. Τα ξημερώματα της Πέμπτης (14.12.2017) σημειώθηκαν νέοι βομβαρδισμοί στη Γάζα, με στόχο εγκαταστάσεις της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε τους νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, στόχος ήταν τρεις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. «Οι εγκαταστάσεις αυτές χρησιμοποιούνταν για εκπαίδευση και αποθήκευση όπλων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι επιδρομές έγιναν «σε αντίποινα για τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας το βράδυ της Τετάρτης», κατά την ίδια πηγή.

Δεν επιβεβαιώνονται οι τραυματίες

Σύμφωνα με στέλεχος των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας, στόχοι των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων ήταν κυρίως μια ναυτική εγκατάσταση και μια στρατιωτική βάση κοντά στον καταυλισμό προσφύγων Σάτι, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Υπέστησαν πάνω από δέκα πλήγματα. Οι εγκαταστάσεις υπέστησαν μεγάλες καταστροφές. Σπίτια που βρίσκονται κοντά στις εγκαταστάσεις υπέστησαν ελαφριές ζημιές. Η ίδια πηγή έκανε επίσης λόγο για μερικούς ελαφριά τραυματίες. Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα δεν επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν τραυματίες.

Επίθεση με ρουκέτες

Οι επιδρομές έγιναν μερικές ώρες μετά την εκτόξευση δύο ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του ισραηλινού εδάφους, αλλά αναχαιτίστηκαν εν πτήσει.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Ωστόχο, η ισραηλινή δημόσια ραδιοφωνία έκανε λόγο για την εκτόξευση άλλης μίας—τρίτης—ρουκέτας που έπεσε και εξερράγη σε ένα χωράφι στην ισραηλινή επικράτεια χωρίς να προκαλέσει θύματα.

Σύμφωνα με την ισραηλινή δημόσια ραδιοφωνία, έχουν εκτοξευθεί 14 ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας μετά την απόφαση Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Κλείνουν εμπορικό πέρασμα

Εξάλλου, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα κλείσει, από σήμερα, «λόγω των εξελίξεων και των κινδύνων» για την ασφάλεια, το κυριότερο σημείο διέλευσης εμπορευμάτων που συνδέει τη Γάζα και το Ισραήλ.

Το Ισραήλ και η Χαμάς εφαρμόζουν μια εύθραυστη εκεχειρία μετά το τέλος του πολέμου του καλοκαιριού του 2014, του τρίτου στη Λωρίδα της Γάζας αφότου ο θύλακας τέθηκε υπό τον έλεγχο του ισλαμιστικού κινήματος, το 2007.

Η κατάπαυση του πυρός ανακαλείται συχνά, κυρίως όταν εκτοξεύονται ρουκέτες, ενέργειες που αποδίδονται συνήθως σε σαλαφιστικές οργανώσεις.

Ο ισραηλινός στρατός γενικά ανταποδίδει τις επιθέσεις πλήττοντας θέσεις της Χαμάς, αφού η ισραηλινή κυβέρνηση καθιστά αυτή την οργάνωση υπεύθυνη για οποιαδήποτε επίθεση από τα εδάφη υπό τον έλεγχό της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters, EPA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις