Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Νέος πονοκέφαλος για Τραμπ

Νέος πονοκέφαλος για Τραμπ

Οκτώ Γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος αμφιβάλλουν για το αν θα πρέπει να εμπιστευτούν την επιλογή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την ηγεσία της αμερικανικής εξαγωγικής τράπεζας (U.S. Export-Import Bank – EXIM) προκειμένου να δρομολογηθεί η αλλαγή του καταστατικού της το 2019, καθώς η τράπεζα έχει ηγετικό ρόλο στην αμερικανικές εξαγωγές.

Ο Ρεπουμπλικάνος Σκοτ Γκάρετ, πρώην μέλος του Κογκρέσου από το Νιου Τζέρσι, “αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι θα υποστηρίξει χωρίς ενδοιασμούς την επανέγκριση του ρόλου της τράπεζας,” σύμφωνα με τον Τσακ Σούμερ ηγέτη της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία, αλλά κι επτά άλλων Γερουσιαστών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την συνάντησή τους με τον Γκάρετ.

Ο Γκάρετ ως Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων πρωτοστάτησε στην πολιτική μάχη που δόθηκε στο Κογκρέσο (2015) για την κατάργηση της τράπεζας ΕΧΙΜ.

Ως υποψήφιος για την θέση του προέδρου της αναφερόμενης τράπεζας, ο Γκάρετ είναι αντιμέτωπος με την σθεναρή αντίσταση των εκπροσώπων κι ενώσεων της αμερικανικής βιομηχανίας, που αξιοποιούν τις χρηματοδοτήσεις της. Μεταξύ αυτών και η Εθνική Ένωση Κατασκευαστών των ΗΠΑ, η οποία υποστηρίζει ότι ο Γκάρετ έχει έναν φάκελο προηγούμενων κινήσεων για την υποβάθμιση του ρόλου της EXIM.

Η ίδια τράπεζα δεν μπορούσε να εγκρίνει δάνεια άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων για μία διετία, εξαιτίας των προσπαθειών των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο να την θέσουν εκτός λειτουργίας και μετά να μπλοκάρουν τους διορισμούς μελών στο διοικητικό της συμβούλιο. Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις, είχαν ως συνέπεια την μη χορήγηση πολύτιμων δανειοδοτήσεων σε καίριους τομείς της αμερικανικής βιομηχανίας, όπως, η παραγωγή νέων μεγάλων αεροσκαφών, δορυφόρων, τουρμπίνων παραγωγής ενέργειας, αλλά κι άλλων αναπτυξιακών βιομηχανικών προγραμμάτων.

Από την άλλη μεριά, οι επικριτές της τράπεζας υποστήριζαν ότι αυτή, προσέφερε “αδικαιολόγητα προνόμια” σε μεγάλες εταιρίες, όπως η Boeing, η General Electric, αλλά και η Caterpillar, θέτοντας σε κίνδυνο τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων.

H EXIM παρέχει επίσης εξαγωγικές χρηματοδοτήσεις και εγγυήσεις σε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των αμερικανικών εξαγωγών.

“Η συνάντηση που είχαμε ήταν παράξενη, καθώς ο Σκοτ Γκάρετ ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές της τράπεζας ΕΧΙΜ στην διάρκεια της θητείας του στο Κογκρέσο, συμφώνησε να μιλήσει μαζί μας σχετικά με τον διορισμό του. Ωστόσο, στην διάρκεια της ακρόασης δεν συζήτησε μαζί μας τις προσωπικές του σκέψεις για την τράπεζα, αλλά και για την αποστολή της,” τόνισαν στην ανακοίνωσή τους οι Γερουσιαστές.

“Η τράπεζα έχει την συντριπτική πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο και χρειαζόμαστε έναν ηγέτη για την EXIM που να υποστηρίζει πλήρως τους στόχους της,” συμπλήρωσαν οι Γερουσιαστές: Χέιντι Χέιτκαμπ, Μαρία Καντγουέλ, Πάτι Μουρέι, Σέροντ Μπρόουν, Άμι Κλόμπατσαρ, Κρις Κουνς και Τζο Ντόνελι, του Δημοκρατικού Κόμματος.

Στην ανακοίνωσή τους αυτή δεν διευκρίνισαν ποιοι από τους ίδιους θα ψηφίσουν για τον διορισμό του Γκάρετ, ενώ δεν έχει προγραμματιστεί ακρόαση από την Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας.

Δεν στάθηκε δυνατόν να γίνει σχολιασμών της ανακοίνωσης των Δημοκρατικών Γερουσιαστών, από την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε