Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Νέος σεισμός στη Νέα Καληδονία! Σε ισχύ η προειδοποίηση για τσουνάμι

Νέος σεισμός στη Νέα Καληδονία! Σε ισχύ η προειδοποίηση για τσουνάμι

Τρόμος και πανικός στη Νέα Καληδονία. Ο σεισμός των 7,6 Ρίχτερ φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή. Η γη δεν σταματά να τρέμει. Μετασεισμός μεγέθους πάνω από 6,5R προκάλεσε νέο πανικό στους κατοίκους.

Ο σεισμός των 7,6 Ρίχτερ που αναστάτωσε το πρωί της Τετάρτης (05.12.2018) τη Νέα Καληδονία προκάλεσε πανικό στους κατοίκους. Πολλοί μετασεισμοί ακολούθησαν, το μεγαλύτερος εκ των οποίων είχε μέγεθος πάνω από 6,5 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο γεωφυσικής των ΗΠΑ (USGC), ο νέος σεισμός ήταν 6,6 βαθμών και σημειώθηκε στις 17:43 τοπική ώρα (08:43 ώρα Ελλάδος) σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων από την νήσο Μαρέ στο νοτιοανατολικό τμήμα του αρχιπελάγους της Νέας Καληδονίας.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (CSEM) εκτίμησε το μέγεθος του δεύτερου σεισμού σε 6,7 βαθμούς, ενώ προηγούμενες εκτιμήσεις σεισμολόγων έκαναν λόγο για σεισμό περίπου 7 βαθμών.

Ο σεισμός των 7,6 (ή 7,5 κατά άλλες εκτιμήσεις) Ρίχτερ δεν προκάλεσε ζημιές ή θύματα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από τη Νέα Καληδονία. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και άμεσα υπήρξε προειδοποίηση για τσουνάμι στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού.

σεισμός Νέα Καληδονία
Φωτογραφία EPA

Το επίκεντρο του σεισμού των 7,6 Ρίχτερ είχε επίκεντρο 168,2 χιλιόμετρα από τη μικρή πόλη Ταντίν, στα νησιά Λόγιαλτι, στη Νέα Καληδονία. Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής USGS, το εστιακό βάθος του πρώτου σεισμού υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα, ενώ το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου 300 χιλιομέτρων ανατολικά της Νουμέα.

Πολίτες στη Νέα Καληδονία βγήκαν στους δρόμους μετά τον ισχυρό σεισμό, αναστατωμένοι από τη δόνηση.

Φωτογραφία Reuters

Ολόκληρη η περιοχή της Νέας Καληδονίας στον Ειρηνικό Ωκεανό έχει τεθεί σε συναγερμό γύρω από το επίκεντρο του σεισμού. Αν και αραιοκατοικημένη η περιοχή έχει έναν πληθυσμό της τάξης των 270.000.

Το Κέντρο Προειδοποίησης για ρσουνάμι στον Ειρηνικό (PTWC) έχει εκδώσει προειδοποίηση για παλιρροϊκά κύματα που μπορεί να φτάσουν και τα τρία μέτρα, ενώ έχει ανακοινώσει ότι “διαπιστώθηκε” η πρόκληση παλιρροϊκών κυμάτων στην περιοχή μετά τον πρώτο, ισχυρό, σεισμό.

Οι αρχές της Νέας Καληδονίας έστειλαν μηνύματα στους κατοίκους τους με τα οποία τους ζητούσαν να απομακρυνθούν από τις ακτές και να καταφύγουν αμέσως σε ασφαλείς τοποθεσίες, ενώ ήχησαν και οι σειρήνες προειδοποίησης για τσουνάμι στο σύνολο του αρχιπελάγους.

Το Sky News μετέδωσε νωρίτερα πως έχει εκδοθεί και εντολή στους κατοίκους να απομακρυνθούν μετά το τσουνάμι που παρατηρήθηκε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις