Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Νιγηρία: Ένοπλη επίθεση σε κομβόι γερουσιαστή – Πολλοί νεκροί και τραυματίες

Νιγηρία: Ένοπλη επίθεση σε κομβόι γερουσιαστή – Πολλοί νεκροί και τραυματίες

Στη Νιγηρία ένοπλοι εξαπέλυσαν επίθεση στην αυτοκινητοπομπή ενός γερουσιαστή. Ο πολιτικός δεν τραυματίστηκε, αφού το αυτοκίνητό του ήταν θωρακισμένο.

Από τα πυρά σκοτώθηκαν, όμως, δύο αστυνομικοί που συνόδευαν τον γερουσιαστή της Νιγηρίας, δύο συνεργάτες του και ένας περαστικός, συνολικά πέντε άνθρωποι.

Η πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε στην Πολιτεία Ανάμπρα της νοτιοανατολικής Νιγηρίας την Κυριακή (11.09.2022).

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερουσιαστή, ο Ιφεάνι Ούμπα δεν τραυματίστηκε, αφού το αυτοκίνητό του ήταν θωρακισμένο.

Ο Ούμπα είναι γερουσιαστής του μικρού, περιθωριακού Κόμματος των Νέων Προοδευτικών.

Οι αρχές διεξάγουν έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών και για το κίνητρό τους. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση που σημειώνεται πέντε μήνες πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη Νιγηρία.

Νιγηρία: Το αυτονομιστικό Κίνημα της Μπιάφρας

Στην περιοχή αυτή έχει αναζωπυρωθεί το τελευταίο διάστημα η βία, για την οποία οι αρχές κατηγορούν το Αυτονομιστικό Κίνημα των αυτοχθόνων λαών της Μπιάφρας (Ipob). Το κίνημα αυτό, που ζητά τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους για την εθνότητα των Ίγκμπο, έχει αρνηθεί πολλές φορές ότι φέρει οποιαδήποτε ευθύνη για τα βίαια επεισόδια.

Σε στοχευμένες επιθέσεις έχουν σκοτωθεί από τις αρχές του έτους περισσότεροι από 100 αστυνομικοί και άλλα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή, σύμφωνα με μια καταμέτρηση τοπικών μέσων ενημέρωσης. Επιθέσεις έχουν επίσης εκδηλωθεί σε φυλακές, απ’ όπου απελευθερώθηκαν πολλοί κρατούμενοι, καθώς και στα γραφεία της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής. Ο αρχηγός του Ipob, Ενάμντι Κάνου, συνελήφθη στο εξωτερικό και εκδόθηκε στη Νιγηρία, όπου προφυλακίστηκε κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία.

Το 1967, η ανακήρυξη του ανεξάρτητου κράτους της Δημοκρατίας της Μπιάφρας οδήγησε σε εμφύλιο πόλεμο που κράτησε 30 μήνες. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν, κυρίως από πείνα και ασθένειες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις