Κυριακή, 26 Μαΐ
24oC Αθήνα

Νιγηρία: Τζιχαντιστές δολοφόνησαν 11 εργάτες για… καλώδια οπτικών ινών!

Νιγηρία
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Μια αδιανόητη υπόθεση μαζικών δολοφονιών σημειώθηκε στην Νιγηρία, με 11 εργάτες να βρίσκουν τραγικό θάνατο από τζιχαντιστές.

Μέλη οργάνωσης που ορκίζεται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), σκότωσαν έντεκα εργάτες σε βορειοανατολική περιοχή στην Νιγηρία, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αρχηγός παραστρατιωτικής οργάνωσης που δρα εναντίον των τζιχαντιστών κι ένας κάτοικος.

Μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ) άνοιξαν πυρ εναντίον εργατών που εγκαθιστούσαν καλώδια οπτικών ινών στο χωριό Ουατζίρκο, 150 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Πολιτείας Μπόρνο, τη Μαϊντουγκούρι, πρόσθεσαν οι δύο πηγές.

Οι τζιχαντιστές «άνοιξαν πυρ εναντίον των εργατών, σκοτώνοντας 11 εξ αυτών και τραυματίζοντας πολλούς άλλους», διευκρίνισε ο Μουστάφα Καρίμπε, επικεφαλής παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Τα θύματα ήταν κάτοικοι της περιοχής, συμβασιούχοι εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

Θάνατος στην Νιγηρία

«Οι δράστες είχαν προειδοποιήσει τους εργάτες να πάψουν να εγκαθιστούν τα καλώδια, αλλά οι τελευταίοι αψήφησαν την προειδοποίηση (…), χρειάζονταν χρήματα για να θρέψουν τις οικογένειές τους», εξήγησε ο Καρίμπε, ο οποίος βρισκόταν στην πόλη Μπίου, περίπου 50 χιλιόμετρα από τον τόπο της σφαγής.

Οι τραυματίες εισήχθησαν σε νοσοκομείο στην κοντινή πόλη Νταμπόα.

Οι τζιχαντιστές πήγαν τρεις φορές να προειδοποιήσουν τους εργάτες να πάψουν να εγκαθιστούν τα καλώδια, καθώς θεωρούν το έργο απειλή, ανέφερε ο Μπουκάρ Μαντούγε, κάτοικος της περιοχής.

«Ο κόσμος πεθαίνει της πείνας, η εγκατάσταση καλωδίων έδωσε σε μερικούς από εμάς μια καλή πηγή εισοδήματος, γι’ αυτό αγνοήσαμε τις προειδοποιήσεις» των τζιχαντιστών, πρόσθεσε ο Μαντούγε, που έδωσε τον ίδιο απολογισμό.

Το ΙΚΔΑ, φράξια της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ που αποσχίστηκε, διαθέτει από 3.500 ως 5.000 μέλη, κατά εκτιμήσεις του κέντρου μελετών International Crisis Group.

Αντίθετα με τους τζιχαντιστές που συνεχίζουν να ορκίζονται πίστη στον ιστορικό ηγέτη της Μπόκο Χαράμ, τον Αμπουμπακάρ Σεκάου και βάζουν συστηματικά στο στόχαστρο τους αμάχους, τα μέλη του ΙΚΔΑ επιτίθενται κυρίως εναντίον στρατιωτικών.

Το ΙΚΔΑ έχει ισχυρή παρουσία στο Ουατζίρκο και γειτονικές περιοχές, παρότι η ζώνη αυτή δεν απέχει πολύ από το δάσος Σαμπίσα, οχυρό των αντιπάλων του της Μπόκο Χαράμ.

Αίμα παντού…

Οι τζιχαντιστές που ορκίζονται πίστη στο ΙΚ έχουν εξαπολύσει πολλές επιθέσεις εναντίον νιγηριανών στρατιωτικών στην περιοχή. Τον Απρίλιο, λεηλάτησαν και πυρπόλησαν στρατιωτική βάση στο Ουατζίρκο, έπειτα από σφοδρές μάχες με στρατιωτικούς, που αναγκάστηκαν να αναδιπλωθούν.

Έκτοτε ο στρατός εγκατέλειψε τη βάση και το χωριό έμεινε ανυπεράσπιστο, με εξαίρεση κάποιες περιπόλους που έγιναν με τη σειρά τους στόχοι επιθέσεων τζιχαντιστών.

Το ΙΚΔΑ δημιουργήθηκε όταν φράξια της Μπόκο Χαράμ αποσχίστηκε το 2016, εξαιτίας των ιδεολογικών διαφορών της με την ηγεσία και ιδίως εξαιτίας των συχνών επιθέσεων εναντίον αμάχων.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η εξέγερση των τζιχαντιστών στη βόρεια Νιγηρία και οι επιχειρήσεις για την καταστολή της έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 35.000 ανθρώπους, ενώ 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν εκτοπιστεί.

Η σύρραξη εξαπλώθηκε σε γειτονικές χώρες, στον Νίγηρα, το Τσαντ και το Καμερούν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις