Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Νικαράγουα: 121 οι νεκροί στις διαδηλώσεις – Εκτέλεσαν 15χρονο!

Νικαράγουα
Φωτογραφία Reuters

Όλο και αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τις βίαιες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του Ντανιέλ Ορτέγα στη Νικαράγουα. 121 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 1.300 έχουν τραυματιστεί μέχρι σήμερα. Σοκάρουν οι καταγγελίες για τη βία των κυβερνητικών δυνάμεων.

Τα δραματικά στοιχεία για τις αιματηρές διαδηλώσεις στη Νικαράγουα έδωσε την Τρίτη (05.06.2018) στη δημοσιότητα ΜΚΟ της χώρας. Ο νέος τραγικός απολογισμός δόθηκε στη δημοσιότητα ενώ έρχονται στο φως καταγγελίες πολιτών για τη βία των δυνάμεων του Ορτέγα.

Οι κάτοικοι της Μασάγια, της πόλης που έχει γίνει επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, κατήγγειλαν εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες άοπλων διαδηλωτών, ανάμεσά τους ενός 15χρονου. Ένας αστυνομικός επίσης συγκαταλέγεται ανάμεσα στα θύματα, σύμφωνα με τις αρχές.

Η Μασάγια “κέντρο” των συγκρούσεων στη Νικαράγουα

Ο απολογισμός αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες, καθώς ξέσπασαν νέα βίαια επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις επιβολής της τάξης στη Μασάγια, στο νότιο τμήμα της Νικαράγουας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάρλιν Σιέρα, εκτελεστικός γραμματέας του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νικαράγουα (CENIDH).

Φωτογραφία Reuters

Εδώ και μέρες η Μασάγια έχει μετατραπεί στο επίκεντρο των συγκρούσεων ανάμεσα στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και δυνάμεις επιβολής της τάξης, που προσπαθούν να απομακρύνουν οδοφράγματα που έχουν αποκλείσει πολλούς δρόμους στην πόλη των 100.000 κατοίκων.

Την Τρίτη τα βίαια επεισόδια επεκτάθηκαν στην ιδιαίτερα τουριστική πόλη Γρανάδα, 46 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας. Εκεί, ένας έφηβος σκοτώθηκε από σφαίρα, σύμφωνα με το CENIDH.

Λεηλασίες

Ένας ιερωμένος στη Γρανάδα, ο Γουίλμερ Πέρες, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο 100% Noticias ότι ο νεαρός βρέθηκε εν μέσω των συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές και κυβερνητικές δυνάμεις που προσπάθησαν να απομακρύνουν τα οδοφράγματα διά της βίας.

Ο Πέρες ανέφερε ότι άκουσε το πρωί πολλές «εκπυρσοκροτήσεις πυροβόλων όπλων και χειροβομβίδων». Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και διαδηλωτές, τα οδοφράγματα είχαν στηθεί για να εμποδίζονται ένοπλες ομάδες που φέρονται να πρόσκεινται στην κυβέρνηση να λεηλατούν και να πυρπολούν καταστήματα. Πανομοιότυπες κατηγορίες αυτές έχουν επαναληφθεί και σε πολλές ακόμη πόλεις της Νικαράγουας.

Φωτογραφία Reuters

Ντανιέλ Ορτέγα: Ο επαναστάτης που έγινε… πρόεδρος

Μια άκρως αμφιλεγόμενη προσωπικότητα για την οποία έχουν ακουστεί και γραφεί πολλά. Ο Ντανιέλ Ορτέγα ήταν για χρόνια ο “ήρωας” της επανάστασης των Σαντινίστας που ανέτρεψε τη δικτατορία το 1979. Από τον περασμένο Απρίλιο αντιμετωπίζει κύμα δυσαρέσκειας.

Η σπίθα που άναψε το φυτίλι της οργής και προκάλεσε το κύμα των διαδηλώσεων ήταν η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Ο Ορτέγα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σχέδιά του καθώς είδε τις διαδηλώσεις να γίνονται εξέγερση εναντίον του αρχηγού του κράτους. Ο… επαναστάτης έγινε “καθεστώς”.

Φωτογραφία Reuters

Ο Ορτέγα κατηγορείται πως έχει κάνει κατάληψη στην εξουσία και ότι περιστέλλει τις ελευθερίες. Είναι πρόεδρος της Νικαράγουας από το 2007. Αυτή είναι η δεύτερη φορά, αφού ήταν στην εξουσία από το 1979 έως το 1990.

Η αντιπολίτευση και ΜΚΟ κατηγορούν την κυβέρνησή του ότι έχει εξαπολύσει ομάδες ένοπλων παραστρατιωτικών εναντίον των διαδηλωτών, κάτι που ο πρόεδρος διαψεύδει. Ο Ορτέγα καταγγέλλει μια «συνωμοσία της αντιπολίτευσης» για την ανατροπή του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις