Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Νίμιτς: Η Ελλάδα δεν αρνείται την ταυτότητα των κατοίκων των Σκοπίων

Νίμιτς: Η Ελλάδα δεν αρνείται την ταυτότητα των κατοίκων των Σκοπίων

– “Ουδετερότητα” που ρίχνει… λάδι στη φωτιά από τον Νίμιτς
– Υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με την “Μακεδονική” ταυτότητα
– “Μιλάμε την Μακεδονική γλώσσα” δηλώνει ο Ντιμιτρόφ
– Όλα όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση
– Δείτε φωτογραφίες από τις κοινές δηλώσεις

Ουδέτερη αλλά… εμπρηστική στάση φαίνεται να κρατά ο Μάθιου Νίμιτς στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Από τα Σκόπια, όπου βρέθηκε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, δήλωσε πως η Ελλάδα δεν έχουν θέμα με… την ταυτότητα του λαού της γειτονικής χώρας, εννοώντας τους “Μακεδόνες”.

Παράλληλα ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι “από τότε που θέσατε θέμα ταυτότητας, δεν έχω ακούσει τίποτα από την Ελλάδα που να την αρνείται”. Τόνισε επίσης ότι η διαπραγματευτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος έχει αποκτήσει δυναμική και πως έχει διαμορφωθεί μία θετική συγκυρία που πρέπει να αξιοποιηθεί.

Ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι υπάρχει πολιτική βούληση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και πρόσθεσε πως ήρθε πλέον ο καιρός να κλείσει οριστικά αυτό το θέμα.

“Θέμα εβδομάδων η μηνών η εξεύρεση λύσης”

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα της παρούσας φάσης των διαπραγματεύσεων, ανέφερε πως «είναι θέμα μερικών εβδομάδων, ή λίγων μηνών και πρέπει να κινηθούμε εμπρός, καθώς στις δύο χώρες υπάρχουν αποφασιστικές κυβερνήσεις που θέλουν να βρεθεί λύση».

Εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

Ερωτηθείς εάν οι προτάσεις του, εκτός του ονόματος, αφορούν και το θέμα της εθνικής ταυτότητας των πολιτών της ΠΓΔΜ, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ ανέφερε ότι δεν είναι θέμα των Ηνωμένων Εθνών το ζήτημα αυτό και πρόσθεσε ότι στις συναντήσεις που είχε με την ελληνική πλευρά δεν έχει ακούσει κάτι που θα σήμανε άρνηση της ταυτότητας του λαού της ΠΓΔΜ.

Από την μεριά του ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ έθεσε θέμα «εθνικής ταυτότητας» και σημείωσε πως το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.

Μετά την συνάντησή του με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, ο Ντιμιτρόφ σκλήρυνε τη στάση του. Επί της ουσίας “έβγαλε γλώσσα” στην Ελλάδα, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν και πολλά για να διαπραγματευθούν.

Ο κ. Ντιμιτρόφ, δήλωσε Μακεδόνας, που ομιλεί την Μακεδονική και αναφερόμενος στις κόκκινες γραμμές που θέτει η Ελλάδα είπε ότι όσο μιλάμε για κόκκινες γραμμές τόσο δεν προχωράει η διαπραγμάτευση.

Μάθιου Νίμιτς – Νίκολα Νιμιτρόφ, Φωτογραφία EPA

Ντιμιτρόφ: Είμαστε Μακεδόνες!

Με το… καλημέρα ωστόσο στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ φρόντισε να στείλει μήνυμα αδιαλλαξίας στην Αθήνα. «Αν φτάσουμε στο σημείο να “αγγίξουμε” την ταυτότητα, δεν θα υπάρχει λύση. Θα είναι κρίμα για δυο ευρωπαϊκά κράτη να μην είναι αρκετά “μεγάλα” ώστε να το αναγνωρίσουν. Η εθνικότητα και η γλώσσα δεν μπορούν να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης γιατί είναι αποτέλεσμα μιας ιστορικής διαδικασίας. Το ερώτημα είναι μεγαλύτερο από εμένα, τους διαπραγματευτές τους πολιτικούς», είπε ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ.

Νίπτει τας χείρας του ο Νίμιτς για την ταυτότητα των λαών

Στο παραπάνω ζήτημα, ο Μάθιου Νίμιτς εμφανίστηκε ως Πόντιος Πιλάτος. Συγκεκριμένα, στις δηλώσεις του είπε ότι ο ΟΗΕ ασχολείται με το πώς θα χρησιμοποιείται η ονομασία του κράτους. Και όχι με την ταυτότητα των λαών. Σαν να λέει πως αυτό είναι κάτι που (πρέπει να) απασχολεί μόνο τις δύο χώρες…

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ υποδέχεται στο ΥΠΕΞ τον Μάθιου Νίμιτς, Φωτογραφία EPA

Ο Ντιμιτρόφ τόνισε ακόμη πως το θέμα της ονομασίας είναι πολύ ευαίσθητο για τους πολίτες της ΠΓΔΜ. «Ένα κομμάτι το βλέπει με ευαισθησία, ανησυχία και κάποιοι με θυμό. Εμείς, σαν κυβέρνηση, το καταλαβαίνουμε αυτό. Θέλουμε το λύσουμε το θέμα με έναν τρόπο που και για τις δυο πλευρές, εμάς και τους γείτονές μας, θα θεωρείται αξιοπρεπής».

Και μετά έριξε τη… βόμβα περί “Μακεδόνων”: «Καταλαβαίνουμε απόλυτα εκείνους τους Έλληνες πολίτες που αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους ως Μακεδόνες (!) αλλά στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, όχι μόνο οι γείτονές μας, αλλά κανείς άλλος δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες και να μιλάμε τη Μακεδονική γλώσσα».

Και δεν παρέλειψε την αιχμή προς τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, χωρίς φυσικά να τον κατονομάσει. «Όσο περισσότερο μιλάμε δημόσια για κόκκινες γραμμές, τόσο η πιθανότητα να βρούμε κοινά αποδεκτή λύση, μειώνεται».

Φωτογραφία EPA

Οι προτάσεις Νίμιτς

Όσον αφορά στις προτάσεις που κατέθεσε στις 17 Ιανουαρίου σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ ο Μάθιου Νίμιτς, στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, ο Ντιμιτρόφ μίλησε για… “καλές” και “κακές” προτάσεις. «Υπάρχουν ιδέες που δεν είναι τόσο κακές, αλλά και ιδέες που δεν είναι τόσο καλές και προκαλούν ανησυχία», σημείωσε.

Η ιστορία δεν μπορεί να αλλάξει, είπε επίσης ο Ντιμιτρόφ. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, πρόσθεσε. «Αν είμαστε σοφοί, μπορούμε να μάθουμε πως να είμαστε σύμμαχοι. Μόλις η “Μακεδονία” μπεί στο ΝΑΤΟ, θα είμαστε σύμμαχοι με τους Έλληνες φίλους μας».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις