Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Νόμπελ Ειρήνης: Στην εποχή των fake news προτείνονται οι «fact-checkers»

Νόμπελ Ειρήνης: Στην εποχή των fake news προτείνονται οι «fact-checkers»

Για το Νόμπελ Ειρήνης προτείνονται στην εποχή των ψευδών ειδήσεων, οι «fact-checkers». Αυτό ανακοίνωσε μία βουλευτής από τη Νορβηγία, εκτιμώντας πως «το πρώτο θύμα ενός πολέμου, είναι η αλήθεια».

Οι διεκδικητές του Νόμπελ Ειρήνης, «fact-checkers» είναι επαληθευτές γεγονότων και φυσικά πολέμιοι των fake news. «Ζούμε σε μια εποχή όπου το να πολεμάμε τα ψέματα είναι τόσο σημαντικό όσο ο Τζο Μπάιντεν το ανέφερε στην ομιλία του» για την ορκωμοσία, εξηγεί η Τρίνε Σκέι Γκράντε, πρώην πρόεδρος του κόμματος Liberal, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό στη Νορβηγία.

«Φέτος, πρότεινα τους επαληθευτές γεγονότων για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Χρειάζονται τη στήριξή μας», συμπλήρωσε η ίδια στο Twitter.

Στην πράξη, η βουλευτής, που έχει διατελέσει υπουργός Πολιτισμού κατόπιν Παιδείας το διάστημα μεταξύ 2018-2020, προκρίνει την υποψηφιότητα του International Fact-Checking Network (IFCN), ενός δικτύου δεκάδων ΜΜΕ και οργανισμών, μεταξύ αυτών και το Γαλλικό Πρακτορείο, που έχουν ενεργή δράση στην επαλήθευση των γεγονότων.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ προέτρεψε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της ορκωμοσίας του, τους συμπατριώτες του να απορρίψουν τη χειραγώγηση των γεγονότων, σε μια αναφορά στον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ, που αρνείτο για εβδομάδες το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και μιλούσε συνεχώς για την ύπαρξη “fake news”.

«Ο καθένας εξ ημών έχει καθήκον και ευθύνη, ως πολίτες, ως Αμερικανοί, και ιδίως ως ηγέτες (…) να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια και να πολεμάμε τα ψέματα», υπογράμμιζε ο Τζο Μπάιντεν.

Σε σχέση με τη μάχη κατά των ψευδών ειδήσεων, το IFCN, όπως αναφέρει στον ιστότοπό του, μετρά 79 πιστοποιημένους υπογράφοντες σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκτός της υπηρεσίας fact-checking του Γαλλικού Πρακτορείου, μέλη του είναι, μεταξύ άλλων, η Washington Post, η Le Monde και το Reuters.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις