Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Νόμπελ Ειρήνης στον Denis Mukwege και τη Nadia Murad

Νόμπελ Ειρήνης στον Denis Mukwege και τη Nadia Murad

Ούτε Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, ούτε Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν. Το Νόμπελ Ειρήνης φέτος απονεμήθηκε στον γυναικολόγο Ντένις Μουκουέγκε και τη Νάντια Μουράντ.

Στον Ντένις Μουκουέγκε και τη Νάντια Μουράντ απονεμήθηκε φέτος το Νόμπελ Ειρήνης, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής (05.10.2018) η Νορβηγική Ακαδημία. Ο γυναικολόγος από το Κονγκό και η νεαρή Γιαζίντι Νάντια Μουράντ τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές τους κατά της χρήσης της σεξουαλικής βίας ως πολεμικού όπλου.

Η στιγμή της ανακοίνωσης 

«Και οι δύο έθεσαν σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια αγωνιζόμενοι με θάρρος κατά των εγκλημάτων πολέμου και διασφαλίζοντας δικαιοσύνη για τα θύματα», ανακοίνωσε η νορβηγική Επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης. Η Επιτροπή δεν κατόρθωσε να επικοινωνήσει με τους δύο βραβευόμενους για να τους ενημερώσει.

«Εάν παρακολουθούν, τα συγχαρητήριά μου από καρδιάς», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ο Ντένις Μουκουέγκε είναι γυναικολόγος από την Δημοκρατία του Κονγκό που περιθάλπει θύματα σεξουαλικής βίας. Έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του βοηθώντας τα θύματα σεξουαλικής βίας. Ο ίδιος και το επιτελείο του έχουν βοηθήσει εκατοντάδες θύματα. Έχει κατά καιρούς τόσο την κυβέρνηση της χώρας του όσο κι άλλες γιατί δεν κάνουν πολλά κατά της χρήσης της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών ως όπλο.

Η Νάντια Μουράντ είναι ακτιβίστρια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού υπήρξε σεξουαλική σκλάβα του Ισλαμικού Κράτους. Είναι μια από τις 3.000 γυναίκες Γιαζίντι που έπεσαν θύματα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Η απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται από ποσό ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων θα πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια τελετής στο Οσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις