Παρασκευή, 12 Απρ.
24oC Αθήνα

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2020: Στην Αμερικανίδα ποιήτρια Louise Glück

Νόμπελ
Reuters

Το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας του 2020 απονέμεται στην Αμερικανίδα ποιήτρια Louise Glück (σ.σ. Λουίζ Γκλουκ) “για την αδιαμφισβήτητη ποιητική της φωνή που με λιτή ομορφιά καθιστά την ατομική ύπαρξη καθολική”.

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2020 απονέμεται στην 77χρονη Louise Glück για τη “χαρακτηριστική ποιητική φωνή της που με την αυστηρή ομορφιά της κάνει παγκόσμια την ατομική εμπειρία”, σύμφωνα με την ανακοίνωση της σουηδικής Ακαδημίας που απονέμει το βραβείο. 

Η παιδική ηλικία και η οικογενειακή ζωή, η στενή σχέση ανάμεσα στους γονείς και τους αδελφούς και τις αδελφές αποτελούν κεντρική θεματική στο έργο της Louise Glück.

“Averno” (2006) είναι ο τίτλος της κορυφαίας ποιητικής συλλογής της, μιας οραματικής ερμηνείας του μύθου της καθόδου της Περσεφόνης στον κάτω κόσμο ως αιχμάλωτης του Άδη, του θεού του θανάτου. Ένα άλλο θεαματικό επίτευγμά της είναι η τελευταία συλλογή της με τίτλο “Πιστή κι ενάρετη νύχτα”.

 

Δύο χρόνια μετά την Πολωνή Όλγκα Τοκάρτσουκ, η Λουίζ Γκλουκ είναι η 16η γυναίκα που τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. κορωνών Σουηδίας (958.000 ευρώ).

H Louise Glück γεννήθηκε το 1943 στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στο Λονγκ Άιλαντ. Σήμερα ζει στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Γράφει για την απογοήτευση, τη ματαίωση, την απώλεια, την απομόνωση, με τρόπο τόσο αποτελεσματικό, ώστε να την ονομάζουν “ζοφερή” ή “σκοτεινή” ποιήτρια.

Η 77χρονη Louise Glück έχει ακόμη την ικανότητα να δημιουργεί μια ποίηση, την οποία μπορούν να την καταλάβουν οι πολλοί, να σχετιστούν μαζί της και να τη βιώσουν έντονα και ολοκληρωτικά.

Η ικανότητα αυτή της Louise Glück θεωρήθηκε ότι πηγάζει από μια απατηλά άμεση γλώσσα που χρησιμοποιεί, η οποία προσεγγίζει αξιοσημείωτα τον συνήθη προφορικό λόγο. Ο ρυθμός της, ωστόσο, οι επαναλήψεις της, και οι ιδιωματικές αόριστες εκφράσεις της, δίνουν στη γλώσσα της ένα βάρος διαφορετικό από αυτό της καθομιλουμένης.

 

Η Louise Glück είναι πολυβραβευμένη. Το 1992 της απονεμήθηκε το Βραβείο Πούλιτζερ για τη συλλογή της “The Wild Iris”, το 1999 το πολύ τιμητικό Βραβείο “Μπόλινγκεν” του Πανεπιστημίου του Γέιλ για τη συλλογή της “Vita Nova”.

Το 2003 χρίστηκε 12η “Poet Laureate” των ΗΠΑ.

Στις 19 Νοεμβρίου 2014 απονεμήθηκε στην Louise Glück το αμερικανικό “Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Ποίησης” για τη συλλογή της “Faithful and Virtuous Night”.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις