Κόσμος

Νορβηγία: Απεργία ξεκινούν 24.000 εργαζόμενοι – «Παραλύουν» μεταφορές και ξενοδοχεία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι τομείς των κατασκευών, των μεταφορών και των ξενοδοχείων στη Νορβηγία θα επηρεαστούν από την απεργία που ξεκινά σήμερα (17.04.2023), μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη νέας συλλογικής σύμβασης ανάμεσα στα δύο κυριότερα συνδικάτα της χώρας και αντιπροσώπων των εργοδοτών. 

Η μεγαλύτερη συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων στη Νορβηγία, η LO, ανακοίνωσε πως 22.947 μέλη της ξεκινούν απεργία. Το ίδιο θα πράξουν 1.441 μέλη μικρής συνδικαλιστικής οργάνωσης, της YS.

Η απεργία, συγκριτικά ευρεία στη χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων, αφορά τους τομείς των κατασκευών, των μεταφορών, της παραγωγής αγαθών και των ξενοδοχείων, πάνω απ’ όλα στην πρωτεύουσα, το Όσλο.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δυο συνδικαλιστικές οργανώσεις και τον σύνδεσμο των εργοδοτών NHO διεξάγονταν από την Παρασκευή. Χθες, Κυριακή (16.04.2023), οι αντιπροσωπείες των LO και YS ανακοίνωσαν πως απορρίπτουν την πρόταση που υπέβαλε μεσολαβητής.

Η επικεφαλής της LO Πέγκι Φόλσβικ χαρακτήρισε «λυπηρό» το γεγονός πως οι εργαζόμενοι «αναγκάζονται να απεργήσουν», τονίζοντας πως «δεν πήραμε αυτή την απόφαση με ελαφρότητα» και προσθέτοντας πως η κινητοποίηση ξεκινά σήμερα.

Η LO επιδιώκει η αγοραστική δύναμη των μελών της να αυξηθεί κατά 5%, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε νορβηγικά ΜΜΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: «Μύλος» στους Δημοκρατικούς στο Μίσιγκαν – Βουλευτής στηρίζει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο
Η Χέιλι Στίβενς από το Μίσιγκαν στηρίζει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για τη Γερουσία, Μάικ Ρότζερς και όχι τον Δημοκρατικό Αμπντούλ Ελ-Σαγιέντ - Ζητούν την αποπομπή της
Η Χέιλι Στίβενς από το Μίσιγκαν στηρίζει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για τη Γερουσία, Μάικ Ρότζερς
Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Θα γίνει... Τέξας - 38 χρόνια χωρίς Δημοκρατικό γερουσιαστή και τώρα οι Μπους στηρίζουν τον Ταλαρίκο
Η μάχη στο Τέξας για την έδρα στη Γερουσία των ΗΠΑ θεωρείται από τις πιο αμφίρροπες στη χώρα καθώς τελευταία φορά που εξελέγη Δημοκρατικός γερουσιαστής ήταν το 1988 - Ο Δημοκρατικός Τζέιμς Ταλαρίκο απέναντι στον Ρεπουμπλικανό Κεν Πάξτον
Ο Δημοκρατικός Τζέιμς Ταλαρίκο αντιμετωπίζει τον Ρεπουμπλικανό Κεν Πάξτον,