Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Νορβηγία: Η αστυνομία θα συνεχίσει να ανακρίνει τον πρώην διοικητή της Wagner

Νορβηγία: Η αστυνομία θα συνεχίσει να ανακρίνει τον πρώην διοικητή της Wagner

Η αστυνομία της Νορβηγίας ανακοίνωσε σήμερα (03.02.2023) ότι σκοπεύει να συνεχίσει να ανακρίνει τον πρώην διοικητή της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Wagner, που διέφυγε στη Νορβηγία από τη Ρωσία τον περασμένο μήνα, αφού πολέμησε στην Ουκρανία.

Ο Αντρέι Μεντβέντεφ – που διέφυγε από τη Ρωσία – στις αρχές της εβδομάδας δήλωσε στο Reuters ότι μιλάει ανοιχτά για να διασφαλίσει ότι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες εγκλημάτων, παρέδωσε «ποσότητα ψηφιακού υλικού» στην αστυνομία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Kripos, της εθνικής αστυνομικής υπηρεσίας της Νορβηγίας, η οποία έχει την ευθύνη για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου.

«Προσέξτε, είναι πολύ επικίνδυνος»

Ο Μεντβέντεφ έχει λάβει καθεστώς μάρτυρα από τις αρχές της χώρας και δεν έχει καμία υποχρέωση να μιλήσει στους ανακριτές, σύμφωνα με την Kripos. Δεν είναι ύποπτος για κάτι πέραν της παράνομης συνοριακής διέλευσης.

Η Wagner έχει εμπλακεί σε αιματηρές μάχες φθοράς στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ της Ουκρανίας.

Ο Μεντβέντεφ είπε ότι είχε εκτίσει πολλές ποινές φυλάκισης, συμπεριλαμβανομένης μίας για ληστεία, και, όταν βγήκε από τη φυλακή την τελευταία φορά, αποφάσισε να ενταχθεί στην ομάδα Wagner, τον Ιούλιο του 2022.

Στη διάρκεια συνέντευξής του στο Reuters την Τετάρτη, ο Μεντβέντεφ περιέγραψε ότι μια φορά είδε δύο ανθρώπους που δεν ήθελαν να πολεμήσουν να πυροβολούνται μπροστά σε πρόσφατα στρατολογημένους κρατουμένους.

Όταν ρωτήθηκε για άλλα περιστατικά των οποίων υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας, ο Μεντβέντεφ απάντησε ότι δεν μπορεί να τα σχολιάσει σε αυτό το στάδιο εξαιτίας των ερευνών της νορβηγικής αστυνομίας.

Ο ιδρυτής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι ο Μεντβέντεφ εργαζόταν σε νορβηγική μονάδα της Wagner και είχε «κακομεταχειριστεί τους κρατουμένους». 

«Προσέξτε, είναι πολύ επικίνδυνος», είπε ο Πριγκόζιν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις