Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Νορβηγία: Τον λόγο της απέλασης των 15 Ρώσων διπλωματών ανακοίνωσαν οι Αρχές Ασφαλείας

Νορβηγία: Τον λόγο της απέλασης των 15 Ρώσων διπλωματών ανακοίνωσαν οι Αρχές Ασφαλείας
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Τον λόγο της απέλασης των 15 Ρώσων διπλωματών από τη Νορβηγία, εξήγησαν με σημερινή ανακοίνωσή τους (14.4.2023) οι Αρχές Ασφαλείας της χώρας, σε συνέχεια της χθεσινής δήλωσης της υπουργού Εξωτερικών ότι ήταν «μέλη μυστικών υπηρεσιών που λειτουργούσαν υπό διπλωματικό κάλυμμα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Αρχών Ασφαλείας της Νορβηγίας, η απέλαση των 15 Ρώσων διπλωματών έγινε γιατί ακολουθούσαν την τακτική “Signal Intelligence”, με την οποία προσπαθούσαν να στρατολογήσουν τις πηγές τους για να αποσπούν σημαντικές πληροφορίες αλλά και να αγοράσουν εξελιγμένη τεχνολογία.

Σημειώνεται ότι τώρα παραμένουν διαπιστευμένοι στο Όσλο περίπου 40 Ρώσοι διπλωμάτες, άρα οι απελάσεις ανέρχονται σε περισσότερο από το ένα τρίτο του αριθμού τους.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση, και στον περιορισμό του επιπέδου της ρωσικής κατασκοπευτικής δραστηριότητας στη Νορβηγία, και ως εκ τούτου στη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων», ανέφερε σε ανακοίνωση η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Άνικεν Χούτφελντ, και πρόσθεσε:

«Η Ρωσία αποτελεί τώρα τη μεγαλύτερη κατασκοπευτική απειλή στη Νορβηγία… Δεν θα επιτρέψουμε σε Ρώσους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών να λειτουργούν υπό διπλωματικό κάλυμμα».

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα απαντήσει στις απελάσεις των 15 Ρώσων διπλωματών από τη Νορβηγία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις