Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Νότια Αφρική: Επιβίβαση στη Ryanair μόνο με τεστ στη γλώσσα Αφρικάανς

Νότια Αφρική: Επιβίβαση στη Ryanair μόνο με τεστ στη γλώσσα Αφρικάανς

Η αεροπορική εταιρεία Ryanair απαιτεί από τους Νοτιοαφρικανούς επιβάτες να αποδεικνύουν την εθνικότητά τους προτού να ταξιδέψουν, απαντώντας σε ένα τεστ στα αφρικάανς, μια γλώσσα που χρησιμοποιείται μόνο από το 12% του πληθυσμού και έχει εδώ και δεκαετίες ταυτιστεί με το απαρτχάιντ και τη λευκή μειονότητα.

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης –σε αριθμό επιβατών– η οποία δεν εκτελεί πτήσεις από και προς τη Νότια Αφρική, ανέφερε ότι απαιτείται από όλους τους επιβάτες που δηλώνουν ότι κατάγονται από τη Νότια Αφρική και έχουν προορισμό των Ηνωμένο Βασίλειο να συμπληρώσουν το «απλό ερωτηματολόγιο» επειδή, όπως λέει, παρατηρείται υψηλός αριθμός πλαστών νοτιοαφρικανικών διαβατηρίων.

«Εάν δεν μπορέσουν να συμπληρώσουν αυτό το ερωτηματολόγιο, θα τους απαγορευτεί να ταξιδέψουν και θα τους επιστραφούν τα χρήματα», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Νότιας Αφρικής, το οποίο έχει προειδοποιήσει ότι συμμορίες πωλούν πλαστά διαβατήρια, δήλωσε ότι θα εκδώσει μια ανακοίνωση σχετικά με το θέμα αυτό.

Η πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στη Νότια Αφρική ανέφερε στο Twitter ότι το τεστ της Ryanair δεν ήταν απαίτηση της βρετανικής κυβέρνησης για να ταξιδέψει κάποιος στη Βρετανία. Η ιρλανδική πρεσβεία δεν απάντησε αμέσως σε ένα αίτημα για να σχολιάσει το θέμα.

Ο αερομεταφορέας χαμηλού κόστους ανέφερε ότι θα υποβάλλονται στο τεστ όλοι οι κάτοχοι διαβατηρίων της Νότιας Αφρικής που θέλουν να μεταβούν αεροπορικώς στη Βρετανία από κάποιο άλλο μέρος της Ευρώπης με τα δρομολόγιά του. Δεν απάντησε όμως γιατί θα εφαρμοστεί σε αυτά τα δρομολόγια, δεδομένου ότι το Λονδίνο λέει ότι δεν απαιτεί κάτι τέτοιο.

Το τεστ προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των Νοτιοαφρικανών στο Γιοχάνεσμπουργκ.

«Είναι πολύ μεροληπτικό για πολλούς Νοτιοαφρικανούς που δεν μιλούν αφρικάανς», δήλωσε ο Σιφίουε Γκουάλα στο πρακτορείο Reuters. «Χρησιμοποιούν αυτό το τεστ με έναν εντελώς παράλογο τρόπο», είπε ο Κόνραντ Στέενκαμπ, ο διευθύνων σύμβουλος του Αφρικανικού Συμβουλίου Γλωσσών, όταν ρωτήθηκε αν αυτός ήταν ο σωστός τρόπος για να καθοριστεί εάν οι επιβάτες είναι πράγματι Νοτιοαφρικανοί.

Τα αφρικάανς είναι η τρίτη πιο ομιλούμενη από τις 11 επίσημες γλώσσες στη Νότια Αφρική και χρησιμοποιούνται από το 12% των 58 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας. Θεωρούνταν η επίσημη γλώσσα μέχρι το τέλος του απαρτχάιντ το 1994.

Η γλώσσα προήλθε από τους Ολλανδούς αποίκους στη Νότια Αφρική τον 17ο αιώνα και έχει από καιρό ταυτιστεί με τις φυλετικές ανισότητες και την ιδεολογία του απαρτχάιντ που επιβλήθηκε κυρίως από το Εθνικό Κόμμα της λευκής μειονότητας από το 1948.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις