Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Νταϊάνα: Το τελευταίο τηλεφώνημα – Η απελπισία και τα σχέδιά της με τον Ντόντι

Νταϊάνα

Ο θρυλικός συγγραφέας Richard Kay ήταν από τους τελευταίους που μίλησαν στην πριγκίπισσα Νταϊάνα. Αποκαλύπτει τι είπαν λίγες ώρες πριν πεθάνει.

Σε ένα συγκινητικό αφιέρωμα στη μνήμη της πριγκίπισσας Νταϊάνα, 20 χρόνια μετά τον θάνατό της, θυμάται την τελευταία τους συζήτηση. Θα τον έπαιρνε τηλέφωνο ανά πάσα στιγμή. Αργά τη νύχτα ή τις πρώτες πρωινές ώρες. Θα μιλούσαν για λίγα λεπτά ή και για ώρες. Μια φορά μιλούσαν σχεδόν όλη μέρα.

Αν το σήκωνε, η πριγκίπισσα Νταϊάνα θα του άφηνε μηνύματα στον τηλεφωνητή ή στο pager για να την πάρει πίσω. Κάποιες φορές συναντιούνταν. Οι εκκλησίες ήταν το αγαπημένο τους μέρος. Όσο πιο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τόσο καλύτερα. Επέλεγαν και ανοιχτούς χώρους στα πάρκα του Λονδίνου. Φυσικά βρισκόντουσαν και στο σπίτι της ή σε σπίτια στενών και αξιόπιστων φίλων.

Αλλά το τηλέφωνο ήταν η κύρια μορφή επικοινωνίας τους. “Έτσι της μίλησα τελευταία φορά. Πριν από 20 χρόνια ξύπνησα και άκουσα τη σοκαριστική είδηση του θανάτου της Νταϊάνα. Φαινόταν τρομερά αναξιόπιστο. Πριν από λίγες ώρες μου είχε τηλεφωνήσει η πριγκίπισσα Νταϊάνα από το Παρίσι. Κανονικά θα έπρεπε να έπρεπε να είχε επιστρέψει στο Λονδίνο αλλά οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την επιστροφή της. Μου είχε μιλήσει φευγαλέα από τη Σαρδηνία. Το ιδιωτικό αεροπλάνο των Φαγέντ δεν μπορούσε να απογειωθεί. Στην Νταϊάνα άρεσε πολύ η ακρίβεια. Ήταν πάντα στην ώρα της και δεν ήθελε να αφήνει τους άλλους να την περιμένουν.

Η καθυστέρηση σήμαινε ότι δεν θα επέστρεφε στο παλάτι του Κένσινγκτον μέχρι την Κυριακή. Θα συναντούσε τον Γουίλιαμ και τον Χάρι μετά από 3,5 εβδομάδες που είχαν περάσει με τον Κάρολο και τους βασιλείς στο Balmoral. Αυτή η αλλαγή σχεδίων ήταν ακόμα στο μυαλό της το βράδυ της 30ης Αυγούστου όταν μου τηλεφώνησε από το ξενοδοχείο Ritz. Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της Metropolitan Police που ερεύνησε τον θάνατό της, αυτό ήταν ένα από τα τελευταία τηλεφωνήματα που έκανε.

https://www.youtube.com/watch?v=s0jMjqzzrnw

Οδηγούσα και έκανα στην άκρη να μιλήσουμε. Της είπα ότι βρισκόμουν στο Knightsbridge, κοντά στο Beauchamp Place, ένας από τους πιο αγαπημένους της εμπορικούς δρόμους. Μου ζήτησε να κοιτάξω στη βιτρίνα μιας μπουτίκ για ένα φόρεμα που είχε δει. Ήθελε να δει αν μου αρέσει το χρώμα. Κατά σύμπτωση ήταν ο ίδιος δρόμος όπου μερικά χρόνια νωρίτερα με είχαν φωτογραφήσει να βγαίνω από το αυτοκίνητό της. Εκείνη την εποχή είχε προκαλέσει απίστευτη αναταραχή, με την Νταϊάνα να κατηγορείται από τους αυλικούς. Ήθελαν να την περιθωριοποιήσουν για αδίστακτη συμπεριφορά και συνωμοσία με τον Τύπο.

Χωρισμένη όμως τώρα και αποφασισμένη να σφυρηλατήσει τη νέα της ζωή, δεν έδινε σημασία στο επικριτικό παλάτι. Η φιλία μας είχε γίνει πιο στενή από τις μέρες που ήμουν ανταποκριτής για τα βασιλικά θέματα και κάλυπτα τα σκαμπανεβάσματα του γάμου της Νταϊάνα με τον Κάρολο. Βρήκαμε ότι είχαμε αμοιβαίους φίλους. Έγραφα με συμπάθεια για την Νταϊάνα σε μια εποχή που πολλά από τα κίνητρά τους αμφισβητούνταν όλο και περισσότερο.

Τη βοηθούσα με τους λόγους της, φράσεις ή θέματα και ιδιωτικά γράμματα σε οργανισμούς και φιλανθρωπικά ιδρύματα που ενδιαφερόταν να βοηθήσει. Στο κοινό η Νταϊάνα άρεσε να εμφανίζεται κενή. Ήταν μακριά από την αλήθεια. Μπορεί να μην είχε σπουδαία ακαδημαϊκά προσόντα, αλλά ήταν περίεργη και γοητευόταν από την πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις. Ήταν ίσως ο πρώτος άνθρωπος που είδε μέσα από τη λαμπερή πανοπλία του Τόνι Μπλερ.

https://www.youtube.com/watch?v=txabHMTyZpI

Ο μεγιστάνας που θα αυτοκτονούσε όταν έμαθε για Ντόντι

Έτσι ένας από τους στενούς της φίλους επιμένει μέχρι σήμερα ότι δεν θα μπορούσε να περάσει μια ζωή με τον Ντόντι γιατί τελικά θα την κούραζε. Ήθελε πνευματική διέγερση που δεν θα μπορούσε να της προσφέρει. Ένας άντρας που θα μπορούσε να τα καταφέρει ήταν ένας άντρας που είχε παλιότερα σχετιστεί μαζί του. Ο Αμερικανός μεγιστάνας Ted Forstmann. Όταν άρχισε να βγαίνει με τον Ντόντι μου είπε ότι την πήρε τηλέφωνο να της πει ότι θα έπεφτε από τη γέφυρα του Μπρούκλιν. Μου είπε “ο Τέντι ήταν ενοχλημένος”.

Πράγματι οι τελευταίες 48 ώρες της ζωής της είχαν στιγματιστεί από έναν καβγά για μια συνέντευξή της στη Le Monde. Ανέφεραν ότι είχε επικρίνει την προηγούμενη κυβέρνηση των Tory για την πολιτική των ναρκοπεδίων. Αρνήθηκε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό και το ζήτημα εξακολουθούσε να συζητιέται όταν πέθανε. Καθώς μιλούσε στο τηλέφωνο, άρχισε να την κυριεύει το άγχος. “Ricardo”, όπως με έλεγε, “θα αποσυρθώ από τα δημόσια καθήκοντα. Απλά κουράστηκα με τη συνεχή κριτική”.

Τα σχέδια της Νταϊάνα με τον Ντόντι

Αυτό ήταν γνωστό θέμα. Αλλά υπήρχε κάτι που ήταν διαφορετικό αυτή τη φορά. Η απελπισία της. Μου είπε ότι θα έβαζε τέλος στη σύνδεσή της με τον Ερυθρό Σταυρό. Μια πραγματικά σημαντική κίνηση έχοντας κατά νου τις αξέχαστες φωτογραφίες της σε ναρκοπέδια.

Είχε ακούσει ότι υπήρχε δυσφορία στο παλάτι για μια εκδήλωση συγκέντρωσης κεφαλαίων που αφορούσε τη ναυτιλιακή Cunard. Θα το χρησιμοποιούσε για να ακυρώσει την εμπλοκή της. Αυτό που σχεδίαζε, όπως είπε, ήταν μια νέα κατεύθυνση. Κάτι που ένιωθε ότι θα της επέτρεπε να ελέγχει τη μοίρα της. Υποψιάστηκα πως ένας σημαντικός παράγοντας στην απόφασή της πρέπει να ήταν ο Ντόντι Αλ Φαγέντ.

Μου είπε ότι ο πατέρας του Ντόντι θα επένδυε σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα για τα θύματα ναρκών ξηράς στο οποίο θα έπαιζε ηγετικό ρόλο. Είχε συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει μια σειρά παιδιατρικών νοσοκομείων στα φτωχότερα μέρη του κόσμου. Δεν υπήρχε τέτοιο παγκόσμιο παιδιατρικό δίκτυο και ήταν απλά ενθουσιασμένη. Όταν τη ρώτησα από που θα ξεκινούσε το σχέδιο ήταν σαφής. “Από την Αίγυπτο” μου είπε χωρίς παύση. Ήταν μπερδεμένη με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν ήταν υπέρ του. Με ρώτησε. “Είναι επειδή είναι πλούσιος, επειδή είναι εκατομμυριούχος;”. Λίγες ημέρες νωρίτερα την είχα ρωτήσει που πήγαινε η σχέση τους. “Έχω μόλις βγει από έναν γάμο”. Ωστόσο αυτή ήταν η πρώτη της σχέση που έβλεπε το φως της δημοσιότητας μετά τον χωρισμό της με τον πρίγκιπα Κάρολο. Μια σχέση που ενώ δεν ήθελε να μιλήσει για αυτή δεν την αρνούνταν.

https://www.youtube.com/watch?v=M759nLMnBEo

Πηγή: Dailymail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις