Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Νταηλίκια Ερντογάν: Είπα στον Τραμπ πως δεν εγκαταλείπουμε τους S-400

Ερντογάν

Σχεδόν μια εβδομάδα έχει περάσει από την ημέρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στο Λευκό Οίκο για να δει τον Ντόναλντ Τραμπ. Από τη… σιγουριά της Άγκυρας, αποκάλυψε τι είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ για τους S-400, τα F-35 και τους Κούρδους της Συρίας.

Ο Ερντογάν ενημέρωσε την Τρίτη (19.11.2019) τα στελέχη του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για τις συνομιλίες του με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον. Και εκεί υποστήριξε πως… διεμήνυσε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι αν δεν του δώσει τα F-35, «υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές».

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον προσπαθεί εδώ και καιρό με… κάθε τρόπο να πείσει την Άγκυρα να μην αγοράσει τους S-400 γιατί, θεωρεί πως, είναι απειλή για τα μαχητικά F-35, που θέλει να πουλήσει στην Τουρκία. Στο πλαίσιο των κυρώσεων, γιατί ο Ερντογάν δεν κάνει πίσω για τους S-400, έχει ανασταλεί η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών, ενώ οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει την Άγκυρα με κυρώσεις αν δεν εγκαταλείψει το πρόγραμμα από τη… Ρωσία. Μόνο που για την ώρα, έχει μείνει στα λόγια.

Κατά την ομιλία του στα μέλη του AKP, ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι είπε στον Τραμπ πως, αν οι ΗΠΑ διατηρήσουν αυτή την «αδιάλλακτη στάση τους» στο θέμα των F-35, η Τουρκία θα αναζητήσει εναλλακτικές για να ικανοποιήσει τις μεσοπρόθεσμες αμυντικές της ανάγκες. Δεν είπε ότι θα στραφεί στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά δεν χρειαζόταν κιόλας.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι γνωρίζει πως η στήριξη των ΗΠΑ προς την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) δεν θα τερματιστεί αμέσως, ενώ πρόσθεσε ότι η μάχη της Άγκυρας εναντίον των Κούρδων θα συνεχιστεί.

Η Τουρκία θεωρεί τη YPG τρομοκρατική οργάνωση και έχει εξαπολύσει τρεις επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής. Εξάλλου έχει εξοργιστεί από τη στάση της Ουάσινγκτον, που εξακολουθεί να τη στηρίζει.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να μάχεται εναντίον της YPG μέχρι να εξαλειφθούν οι απειλές εναντίον της Τουρκίας και έχει σκοτωθεί και ο τελευταίος Κούρδος αντάρτης. Τόνισε μάλιστα ότι κανένα σχέδιο στην περιοχή δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και τη στήριξη της Τουρκίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις