Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

“Νταής” ο Όρμπαν: Αρνείται να συζητήσει σε επίπεδο Ε.Ε την κατάσταση στην Ουγγαρία

Όρμπαν

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν απέρριψε πρόσκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συμμετάσχει σε μια συζήτηση για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει εγκαθιδρύσει στη χώρα του λόγω της πανδημίας της Covid-19 και των επιπτώσεών της στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες.

«Αυτή την ώρα, η μάχη κατά της επιδημίας αναλώνει όλη μου την ενέργεια και όλες μου τις δυνάμεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Ιταλό Νταβίντ Σασόλι, σύμφωνα με το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

click4more: Ισπανία: Ακόμα 184 νεκροί από κορονοϊό – Κλειστά μέχρι τον Ιούλιο τα σύνορα

Το θέμα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στην Ουγγαρία και οι συνέπειες της στο κράτος δικαίου θα συζητηθεί αύριο, Πέμπτη, σε μια σύνοδο της ολομέλειας του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον κανόνα που ισχύει για αυτές τις συζητήσεις, «το επίπεδο συμμετοχής είναι εκείνο των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων», είχε αναφέρει ο Νταβίντ Σασόλι σε μια επιστολή προς τον Βίκτορ Ορμπάν, ζητώντας από τον Ούγγρο ηγέτη να του δώσει την απάντησή του.

Η Βουδαπέστη είχε πει ότι θα εκπροσωπείτο από την υπουργό Δικαιοσύνης Τζούντιτ Βάργκα.

Τι προβλέπει ο νόμος

Στα τέλη Μαρτίου, το ουγγρικό κοινοβούλιο ενέκρινε έναν νόμο που επιτρέπει στον εθνικιστή πρωθυπουργό να κυβερνά μέχρι νεωτέρας με διατάγματα, στο πλαίσιο μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ψηφίστηκε προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία.

Αυτές οι σχεδόν πλήρεις εξουσίες προκάλεσαν την «ανησυχία» της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και αντιδράσεις από δεκαέξι κράτη μέλη.

Εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης χαρακτήρισε την ακρόαση της Πέμπτης «ένα νέο κυνήγι μαγισσών» και «διαδικασία για το θεαθήναι». «Είναι οι αριστεροί και οι φιλελεύθεροι που κάνουν πολιτική την ώρα που η ήπειρος είναι αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες υγειονομικές και οικονομικές κρίσεις εδώ και έναν αιώνα», ανέφερε σήμερα στο Twitter ο εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς, που ανήκει στο περιβάλλον του Βίκτορ Ορμπάν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις