Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ντιμιτρόφ μετά τη συνάντηση με Νίμιτς: Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες

ΠΓΔΜ Ντιμιτρόφ Νίμιτς
Φωτογραφία EPA

– “Βόμβες” από τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ μετά τη συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς
– “Όσο μιλάμε για κόκκινες γραμμές δημοσίως, τόσο απομακρύνεται η λύση” είπε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ
– “Καταλαβαίνουμε τους Έλληνες, αλλά κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες και να μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα” είπε
– Νίμιτς: “Ο ΟΗΕ ασχολείται με το πώς θα χρησιμοποιείται η ονομασία του κράτους και όχι με την ταυτότητα των λαών”
– “Εβδομάδες ή μήνες για λύση στο θέμα της ονομασίας” είπε ακόμη ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ

Λίγα 24ωρα πριν το συλλαλητήριο για την Μακεδονία που θα γίνει στην Αθήνα και ενώ αναμένεται η συμμετοχή να είναι πολύ μεγάλη, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ βάζει φωτιά στην διαπραγμάτευση. Και μάλιστα με τον Μάθιου Νίμιτς στο… πλευρό του!

Μετά την συνάντησή του με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, ο Ντιμιτρόφ σκλήρυνε τη στάση του. Επί της ουσίας “έβγαλε γλώσσα” στην Ελλάδα, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν και πολλά για να διαπραγματευθούν.

Ο κ. Ντιμιτρόφ, δήλωσε Μακεδόνας, που ομιλεί την Μακεδονική και αναφερόμενος στις κόκκινες γραμμές που θέτει η Ελλάδα είπε ότι όσο μιλάμε για κόκκινες γραμμές τόσο δεν προχωράει η διαπραγμάτευση.

Μάθιου Νίμιτς – Νίκολα Νιμιτρόφ, Φωτογραφία EPA

Ντιμιτρόφ: Είμαστε Μακεδόνες!

Με το… καλημέρα στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ φρόντισε να στείλει μήνυμα αδιαλλαξίας στην Αθήνα. «Αν φτάσουμε στο σημείο να “αγγίξουμε” την ταυτότητα, δεν θα υπάρχει λύση. Θα είναι κρίμα για δυο ευρωπαϊκά κράτη να μην είναι αρκετά “μεγάλα” ώστε να το αναγνωρίσουν. Η εθνικότητα και η γλώσσα δεν μπορούν να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης γιατί είναι αποτέλεσμα μιας ιστορικής διαδικασίας. Το ερώτημα είναι μεγαλύτερο από εμένα, τους διαπραγματευτές τους πολιτικούς», είπε ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ.

Νίπτει τας χείρας του ο Νίμιτς για την ταυτότητα των λαών

Στο παραπάνω ζήτημα, ο Μάθιου Νίμιτς εμφανίστηκε ως Πόντιος Πιλάτος. Συγκεκριμένα, στις δηλώσεις του είπε ότι ο ΟΗΕ ασχολείται με το πώς θα χρησιμοποιείται η ονομασία του κράτους. Και όχι με την ταυτότητα των λαών. Σαν να λέει πως αυτό είναι κάτι που (πρέπει να) απασχολεί μόνο τις δύο χώρες…

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ υποδέχεται στο ΥΠΕΞ τον Μάθιου Νίμιτς, Φωτογραφία EPA

Ο Ντιμιτρόφ τόνισε ακόμη πως το θέμα της ονομασίας είναι πολύ ευαίσθητο για τους πολίτες της ΠΓΔΜ. «Ένα κομμάτι το βλέπει με ευαισθησία, ανησυχία και κάποιοι με θυμό. Εμείς, σαν κυβέρνηση, το καταλαβαίνουμε αυτό. Θέλουμε το λύσουμε το θέμα με έναν τρόπο που και για τις δυο πλευρές, εμάς και τους γείτονές μας, θα θεωρείται αξιοπρεπής».

Και μετά έριξε τη… βόμβα περί “Μακεδόνων”: «Καταλαβαίνουμε απόλυτα εκείνους τους Έλληνες πολίτες που αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους ως Μακεδόνες (!) αλλά στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, όχι μόνο οι γείτονές μας, αλλά κανείς άλλος δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες και να μιλάμε τη Μακεδονική γλώσσα».

Και δεν παρέλειψε την αιχμή προς τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, χωρίς φυσικά να τον κατονομάσει. «Όσο περισσότερο μιλάμε δημόσια για κόκκινες γραμμές, τόσο η πιθανότητα να βρούμε κοινά αποδεκτή λύση, μειώνεται».

Φωτογραφία EPA

Οι προτάσεις Νίμιτς

Όσον αφορά στις προτάσεις που κατέθεσε στις 17 Ιανουαρίου σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ ο Μάθιου Νίμιτς, στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, ο Ντιμιτρόφ μίλησε για… “καλές” και “κακές” προτάσεις. «Υπάρχουν ιδέες που δεν είναι τόσο κακές, αλλά και ιδέες που δεν είναι τόσο καλές και προκαλούν ανησυχία», σημείωσε.

Η ιστορία δεν μπορεί να αλλάξει, είπε επίσης ο Ντιμιτρόφ. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, πρόσθεσε. «Αν είμαστε σοφοί, μπορούμε να μάθουμε πως να είμαστε σύμμαχοι. Μόλις η “Μακεδονία” μπεί στο ΝΑΤΟ, θα είμαστε σύμμαχοι με τους Έλληνες φίλους μας».

Δείτε την άφιξη του Μάθιου Νίμιτς στη συνάντηση με τον Ντιμιτρόφ

Νίμιτς: Αποφάσεις τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες

Ο Μάθιου Νίμιτς από την πλευρά του δεν έκρρυψε ότι πιστεύει πως έχει φτάσει η ώρα των αποφάσεων. «Είναι ώρα να αποφασίσουμε, τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες» είπε ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι τα ερωτήματα που τίθενται, δεν θα αλλάξουν στο μέλλον και «πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε».

Αποθέωσε δε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, τους πρωθυπουργούς των δυο χωρών. «Έχουμε δυο κυβερνήσεις με αποφασισμένους ηγέτες και πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα. Τους επόμενους μήνες θα δούμε αν πλησιάζουμε σε λύση» τόνισε ο Αμερικανός διαπραγματευτής.

Είπε επίσης ότι δεν θέλει να υποβαθμίσει τις διαφορετικές απόψεις. Αλλά ελπίζει, είπε, να επιλυθούν. Μίλησε για θετική συγκυρία, που πρέπει να αξιοποιηθεί. «Αυτή είναι η σωστή στιγμή για να προσπαθήσουμε να κάνουμε πρόοδο και να λύσουμε το θέμα οριστικά», πρόσθεσε.

Φωτογραφία EPA

Και οι δυο πλευρές δουλεύουν σκληρά για τη λύση, είπε ο Νίμιτς. «Δεν άκουσα τίποτα από την ελληνική πλευρά που να σημείναι ότι αρνούνται την ταυτότητα στους ανθρώπους εδώ (σ.σ. στα Σκόπια)», σημείωσε ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ. Και έστειλε… μήνυμα στους Σκοπιανούς να μην ανησυχούν για την εθνικότητά τους.

Και αυτό γιατί, όπως είπε, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ διαφυλάσσει την ταυτότητα των πολιτών της. «Οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν γιατί υπάρχει μια κυβέρνηση που ενδιαφέρεται για την ταυτότητά τους. Υπάρχουν ερωτήματα για τη γλώσσα, ο κόσμος πιστεύει ότι είναι ένα θέμα που επηρεάζει την ταυτότητά τους. Πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση».

Φωτογραφία EPA

Σύμφωνα με τον Μάθιου Νίμιτς, ο ΟΗΕ εργάζεται και με τις δυο χώρες στο πως θα γίνει η χρήση του ονόματος. Όταν δε ρωτήθηκε για το θέμα του αλυτρωτισμού απάντησε σαν… Πόντιος Πιλάτος. «Δεν είναι θέμα που θα κρίνω εγώ, εγώ είμαι ο διαπραγματευτής».

Η κοινή συνέντευξη Τύπου

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις