Τρίτη, 21 Μαΐ
22oC Αθήνα

Ντόναλντ, πες αλεύρι… Η Κίνα απειλεί τις ΗΠΑ με αντίποινα για τους δασμούς

Ντόναλντ, πες αλεύρι… Η Κίνα απειλεί τις ΗΠΑ με αντίποινα για τους δασμούς
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας - Φωτογραφία Reuters

Η Κίνα δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλλουν τους δασμούς σε αλουμίνιο και χάλυβα. Ήδη το Πεκίνο διαμηνύει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα.

«Η Κίνα ασφαλώς θα δώσει την προσήκουσα και απαραίτητη απάντηση εάν βρεθεί αντιμέτωπη με εμπορικές κυρώσεις των ΗΠΑ».

Αυτό διεμήνυσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, καθιστώντας σαφές πως η Κίνα θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ αν επιβληθούν -όπως αναμένεται να συμβεί εντός της ημέρας- υψηλοί δασμοί στα προϊόντα που εξάγουν οι κινεζικές βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου.

Κίνα προς ΗΠΑ: Λάθος φάρμακο ο εμπορικός πόλεμος

«Στην παγκοσμιοποιημένη εποχή μας, όσοι καταφεύγουν στον εμπορικό πόλεμο επιλέγουν το λάθος φάρμακο», έκρινε ο Ουάνγκ. Η συνταγή αυτή δεν σημαίνει μόνο ότι «τιμωρούν άλλους», αλλά και ότι ταυτόχρονα «τιμωρούν τους εαυτούς τους», συμπλήρωσε ο Κινέζος ΥΠΕΞ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης της ολομέλειας της κινεζικής λαϊκής εθνοσυνέλευσης.

Ο εμπορικός πόλεμος θα ζημιώσει τους πάντες, διατράνωσε ο Ουάνγκ και διαβεβαίωσε ότι το Πεκίνο δεν έχει πρόθεση να πάρει τη θέση των ΗΠΑ στην παγκόσμια αγορά κι ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν χρειάζεται να συμπεριφέρονται σαν αντίπαλοι, αλλά να προσπαθούν να συνεργάζονται ως εταίροι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις