Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Ντόναλντ Τραμπ: Αυτή είναι η φορολογική του δήλωση από το… 2005! Τι πλήρωσε [pics, vid]

Φωτογραφία REUTERS
Φωτογραφία REUTERS

Νούμερα που “ζαλίζουν” για τους… κοινούς θνητούς αλλά όχι για τον Ντόναλντ Τραμπ! Τα φορολογικά του Αμερικανού προέδρου έγιναν πεδίο αντιπαράθεσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Σχεδόν δυο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του έρχεται στο φως η φορολογική δήλωση του Αμερικανού προέδρου. Από το 2005 βέβαια…

Η δημοσιογράφος του MSNBC, Rachel Maddow έφερε στο φως μέσα από την εκπομπή της The Rachel Maddow Show μέρος της φορολογικής δήλωσης που είχε καταθέσει το 2005 ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει να αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τις δηλώσεις εισοδήματος, πηγαίνοντας κόντρα σε ακόμη μια παράδοση στην αμερικανική πολιτική.

Από τη δήλωση που ήρθε στο φως φαίνεται πως το 2005 ο Τραμπ είχε εισόδημα λίγο μεγαλύτερο από 150 εκατομμύρια δολάρια και κατέβαλε φόρο 38 εκατομμυρίων δολαρίων (36,5 εκατ., σύμφωνα με έναν άλλον υπολογισμό). Τα ποσά αυτά επιβεβαιώθηκαν από τον Λευκό Οίκο, αλλά ως εκεί.

Η εκπομπή έφερε στο φως τις δύο κύριες σελίδες της φορολογικής δήλωσης που έκανε το 2005 το ζεύγος Τραμπ. Όπως είπε η Μάντοου, το έγγραφο έφτασε στα χέρια της από τον ανεξάρτητο δημοσιογράφο και βραβευμένο με Πούλιτζερ Ντέιβιντ Κέι Τζόνστον, ο οποίος λέει ότι το έλαβε στο σπίτι του. Ο Κέι Τζόνσον είναι ο συγγραφέας βιβλίου για τον Τραμπ.

Το ισχύον σε ομοσπονδιακό επίπεδο ποσοστό φορολόγησης του 25% επιτεύχθηκε μόνο επειδή ο Τραμπ αναγκάστηκε να πληρώσει και τον «εναλλακτικό ελάχιστο φόρο», έναν φόρο που δημιουργήθηκε ώστε να εμποδίζονται οι φορολογούμενοι να επωφελούνται από φορολογικά παραθυράκια για να πληρώνουν λίγο ή να μην πληρώνουν καθόλου φόρο. Ο Τραμπ είχε αφαιρέσει εκείνη τη χρονιά ζημιές άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σε σύγκριση, η Χίλαρι και ο Μπιλ Κλίντον, οι οποίοι είναι εκατομμυριούχοι, πλήρωσαν 30,8% σε ομοσπονδιακους φόρους το 2005. Οι Κλίντον έχουν δημοσιοποιήσει όλες τις φορολογικές δηλώσεις τους από το 1977.

Ο Τραμπ αρνιόταν να συμμορφωθεί με την παράδοση εξαιτίας των φορολογικών ελέγχων που υποστηρίζει ότι του γίνονται εδώ και χρόνια

Μετά τη δημοσιοποίηση, ο Λευκός Οίκος αντέδρασε οργισμένα, καταγγέλλοντας τη διαρροή ως παράνομη, αλλά επιβεβαιώνοντας τα ποσά. Σε δήλωση που εξέδωσε, υποστήριξε πως ο Τραμπ, ως επικεφαλής του Trump Organization, είχε ευθύνη «να μην πληρώνει περισσότερους φόρους απ’ ό,τι νομικά απαιτούνταν».

«Πρέπει να είναι κανείς αληθινά απελπισμένος σε σχέση με τις θεαματικότητες, για να θέλει να παραβιάσει τον νόμο ώστε να πουλήσει ένα θέμα που αφορά δύο σελίδες φορολογικής δήλωσης που χρονολογούνται πριν από περισσότερο από μια δεκαετία», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομασθεί.

«Παρά το υψηλό ποσό των εισοδημάτων και του φόρου που καταβλήθηκε, είναι εντελώς παράνομο να κλέβει κανείς και να δημοσιεύει τις φορολογικές δηλώσεις», συνέχισε ο αξιωματούχος αυτός, κάτι το οποίο το MSNBC αμφισβήτησε.

Ο μεγαλύτερος γιος του Αμερικανού προέδρου, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, ειρωνεύθηκε από την πλευρά του την αποκάλυψη, υπενθυμίζοντας πως ορισμένοι που αντιπολιτεύονται τον πατέρα του τον είχαν κατηγορήσει ότι δεν πληρώνει καθόλου φόρους. «Breaking news: πριν από 12 χρόνια, ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε πολλά χρήματα και πλήρωσε πολλούς φόρους. #σκάνδαλο», έγραψε στο Twitter.

Είχε προηγηθεί το tweet: «Σε ευχαριστώ Ρέιτσελ Μάντοου που απέδειξες στους θαυμαστές σου που μισούν τον Τραμπ πόσο επιτυχημένος είναι ο Ντόναλντ Τραμπ και πως πλήρωσε 40 εκατ. δολάρια σε φόρους».

Και αυτό δεν ήταν το μοναδικό tweet του νεαρού Τραμπ. Ακολούθησαν κι άλλα. «Δεν ξέρω πολλά, αλλά αν θυμάμαι καλά, 38 εκατ. δολάρια είναι πολλά περισσότερα από 0 δολάρια… Σωστά;», συνέχισε.

Καληνύχτισε τους followers του με ένα… πιτσιρίκι που κοιμάται χαμογελαστό, προφανώς για να δείξει πόσο λίγο τον νοιάζουν οι αποκαλύψεις. Και έβαλε ένα επίσης ειρωνικό hashtag #σεευχαριστώμάντοου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε