Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ντονέτσκ: Έφεση άσκησε ο Βρετανός και ο Μαροκινός που καταδικάστηκαν σε θάνατο

Ντονέτσκ: Έφεση άσκησε ο Βρετανός και ο Μαροκινός που καταδικάστηκαν σε θάνατο

Έφεση άσκησαν ο ένας Βρετανός και ο Μαροκινός που έχουν καταδικαστεί σε θανατική ποινή από δικαστήριο των φιλορώσων αυτονομιστών στην αποσχισθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, επειδή πολεμούσαν στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων.

Οι τρεις άνδρες κατηγορούνται για «δραστηριότητες μισθοφόρων» αφού συνελήφθησαν ενώ μάχονταν με τις ουκρανικές δυνάμεις και δικαστήριο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, τους καταδίκασε με την εσχάτη των ποινών, τη θανατική ποινή.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, το Ανώτατο Δικαστήριο της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ –η οποία αναγνωρίζεται μόνο από τη Ρωσία και τη Συρία– έλαβε τις εφέσεις από τους δικηγόρους των δύο καταδικασθέντων.

Ο δεύτερος Βρετανός, ο Έιντεν Άσλιν, δεν έχει ακόμη ασκήσει έφεση, πρόσθεσε το ρωσικό πρακτορείο, επικαλούμενο τον συνήγορό του.

Η θανατική ποινή θα ισχύει από το 2025 και μετά

Σύμφωνα με τους φιλορώσους αυτονομιστές, η θανατική ποινή θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2025, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο ποινικό κώδικά της, ο οποίος θα αρχίσει να εφαρμόζεται από σήμερα (1.7.2022).

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ έχει τη θανατική ποινή στη νομοθεσία της από το 2014, αλλά έως τώρα δεν υπάρχουν νόμοι για την εφαρμογή της. Η Διεθνής Αμνηστία, που παρακολουθεί τη χρήση της θανατικής ποινής σε όλο τον κόσμο, δεν έχει καταγράψει περιπτώσεις επίσημων εκτελέσεων στην περιοχή.

Δεν ήταν σαφές τι θα σημαίνουν για τους παραπάνω άνδρες οι νέοι κανόνες που περιγράφονται στην επικαιροποιημένη εκδοχή του ποινικού κώδικα της ΛΔΝ που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της νομοθετικής εξουσίας της αποσχισθείσας περιοχής.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις