Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

“Ντου” της τουρκικής αστυνομίας σε νοσοκομείο – Ερντογάν: Το σενάριο του πραξικοπήματος γράφτηκε στο εξωτερικό

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Έφοδο στο νοσοκομείο Γκιουλχανέ, το μεγαλύτερο από τα τρια στρατιωτικά νοσοκομεία της πρωτεύουσας έκανε η τουρκική αστυνομία, προκειμένου να συλλάβει τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων είχαν εκδοθεί εντάλματα, όπως μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι NTV.

Τα εντάλματα σύλληψης αφορούσαν σχεδόν εκατό μέλη του προσωπικού του νοσοκομείου, μεταξύ των οποίων και γιατροί. Αξιωματούχος δήλωνε πως το προσωπικό του νοσοκομείου θεωρείται ύποπτο ότι επέτρεψε την είσοδο υποστηρικτών του Γκιουλέν στον στρατό και την ταχεία προώθηση της στρατιωτικής σταδιοδρομίας τους με την έκδοση πιστοποιητικών ιατρικής ικανότητας.

“Η GATA έχει κρίσιμο ρόλο γιατί εκεί εκδίδονταν τα πιστοποιητικά υγείας και ικανότητας”, εξήγησε ο αξιωματούχος. “Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία για το ότι τα μέλη του FETO (σ.σ. όρος που περιγράφει το δίκτυο του Γκιουλέν ως τρομοκρατική οργάνωση) εισέδυσαν σε αυτό τον (νοσοκομειακό) θεσμό για να επιβραδύνουν τη σταδιοδρομία των αντιπάλων τους στον στρατό και να επιτρέψουν στους υποστηρικτές τους να προωθήσουν γρήγορα τη δική τους σταδιοδρομία”, διευκρίνισε. Όμως με πρόσφατο διάταγμα η εποπτεία του GATA και των άλλων τουρκικών στρατιωτικών νοσοκομείων μεταφέρθηκε από τον στρατό στο υπουργείο Υγείας

Ερντογάν: Το σενάριο του πραξικοπήματος γράφτηκε στο εξωτερικό

To σενάριο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία «γράφτηκε από το εξωτερικό», κατήγγειλε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια ομιλία που εκφώνησε στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια της οποίας κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης ότι υποστηρίζουν τους πραξικοπηματίες.

«Αυτό το πραξικόπημα δεν είναι μονάχα ένα γεγονός που σχεδιάστηκε εκ των έσω. Οι δράστες ενήργησαν στη χώρα βάσει ενός σεναρίου που είχε γραφτεί από το εξωτερικό» δήλωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, που κατηγορεί τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, ότι υπήρξε ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος.

Επιπλέον ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τους Δυτικούς ότι «υποστηρίζουν την τρομοκρατία» και τους πραξικοπηματίες, στη σφοδρότερη επίθεση που έχει εξαπολύσει μετά την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και του ιδίου τη 15η Ιουλίου.

«Δυστυχώς, η Δύση υποστηρίζει την τρομοκρατία και τάσσεται στο πλευρό των πραξικοπηματιών» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις επικρίσεις των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με το εύρος των εκκαθαρίσεων που ακολούθησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

«Αυτοί που φανταζόμασταν ότι ήταν οι φίλοι μας παίρνουν το μέρος των πραξικοπηματιών και των τρομοκρατών» επανέλαβε, κατά τη διάρκεια ενός οικονομικού φόρουμ που οργανώθηκε στο προεδρικό μέγαρο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι οι υποστηρικτές του Γκιουλέν θα επιχειρήσουν να θέσουν εκ νέου υπό τον έλεγχό τους τις ένοπλες δυνάμεις εάν δεν υπάρξει ριζική αναδιάρθρωσή τους. Διατύπωσε άλλωστε αμφιβολίες σχετικά με το είδος της στρατηγικής συνεργασίας που θα έχει η Τουρκία με τις ΗΠΑ στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον αρνηθεί να εκδώσει τον ιεροκήρυκα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε