Κόσμος

Ντράγκι: Πρέπει να επιβληθεί άμεσα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής και στα επόμενα, αναγκαία βήματα, αναφέρθηκε από τις Βρυξέλλες ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως «στο εσωτερικό της Ένωσης, υπάρχει η πρόκληση της ενέργειας, η οποία συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση του πληθωρισμού». Παράλληλα πρόσθεσε πω στην Ιταλία η αποθήκευση φυσικού αερίου ακολουθεί πολύ ικανοποιητικό ρυθμό, και ότι η εξάρτηση από την Ρωσία, σε ότι αφορά το αέριο, από 40% που ήταν πέρυσι, μειώθηκε στο 25%.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα, σε ό,τι αφορά το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Μια τέτοια κίνηση θα μας βοηθήσει να περιορίσουμε τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος είχε ζητήσει να διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την ενέργεια, και ότι αποφασίσθηκε να προχωρήσει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε πλήρη μελέτη με αντικείμενο την αγορά του φυσικού αερίου και της ενέργειας. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής θα συζητηθούν στην Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η στάση της Γερμανίας, πάνω στην υιοθέτηση του πλαφόν για την ενέργεια, άλλαξε βαθμιαία, και τώρα χαρακτηρίζεται από μια σαφώς πιο ανοικτή προσέγγιση. «Το ίδιο συνέβη και με την Ολλανδία», είπε χαρακτηριστικά. Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός δήλωσε, επίσης, ότι αν η όλη κατάσταση επιδεινωθεί, μπορεί να συγκληθεί, όντως, έκτακτη Σύνοδος Κορυφής.

«Θεωρούμε θετικές τις τελευταίες, σημερινές εξελίξεις, με τις οποίες το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ψήφισε, ουσιαστικά, υπέρ της πρότασης που θα πρέπει να επιτρέψει στην Βόρεια Μακεδονία να έχει πρόσβαση στο στάτους υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ. Το θεωρούμε σημαντικό, διότι αυτό θα ξεμπλοκάρει και η υποψηφιότητα της Αλβανίας. Πάντως, αν υπάρξουν νέα εμπόδια για την Βόρεια Μακεδονία, εμείς θέλουμε η Αλβανία να μπορέσει να προχωρήσει με αυτόνομο τρόπο», τόνισε ο Ντράγκι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι δόθηκε, στην Ουκρανία, το στάτους υποψήφιας προς ένταξη χώρας και αναφέρθηκε, τέλος, στις ευρύτερες οικονομικές συνέπειες της ενεργειακής κρίσης:

«Δεν μιλάμε τόσο για νέο σχέδιο οικονομικής στήριξης των χωρών μελών. Αλλά για την δυνατότητα, να μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στις αγορές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αυτόνομο τρόπο, και να δανείζει, στην συνέχεια, τις χώρες μέλη. Ας μην ξεχνάμε ότι το σπρεντ, με το NextGenerationEu, μειώθηκε αμέσως. Η κατάσταση, είναι και σήμερα παρόμοια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το γράμμα της πρώην συζύγου που «καίει» τον πατέρα της Μέγκαν Μαρκλ – «Πήγα στην Άπω Ανατολή γιατί οι σχέσεις με 12χρονες εδώ είναι νόμιμες»
Βαριές καταγγελίες για τον πατέρα της Μέγκαν Μαρκλ, Τόμας, οι αρχές εξετάζουν υλικό που καταγγέλλεται ότι βρέθηκε στο σπίτι του στις Φιλιππίνες - Ο ίδιος μιλά για «αρρωστημένα ψέματα»
Η Μέγκαν Μαρκλ
Κακοκαιρία στην Βρετανία: Ένας νεκρός στη Σκωτία από την καταιγίδα Boelo – Χιλιάδες σπίτια παραμένουν χωρίς ρεύμα
Δεκάδες πτήσεις ματαιώθηκαν από τα αεροδρόμια Λιντς-Μπράντφορντ της Αγγλίας, Μπέλφαστ και Τζορτζ Μπεστ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Γλασκώβης, του Εδιμβούργου, του Ινβερνές και του Αμπερντίν στη Σκωτία
Καταιγίδα
Ανατροπή και ήττα του Βούτσιτς στις βουλευτικές εκλογές στη Σερβία, ιστορικό ρεκόρ ψηφοφόρων με 70% συμμετοχής - Ολονύκτιοι πανηγυρισμοί στο Βελιγράδι
«Είναι σαφές ότι χάσαμε, η Φοιτητική Λίστα κέρδισε» λέει ο πρώην πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς έπειτα από 14 χρόνια στην πολιτική ηγεσία της χώρας
Βούτσιτς
82
Βεγγάζη και Τρίπολη απαντούν στον Τραμπ που χαρακτήρισε τη Λιβύη «σκα@@χώρα»: «Ήταν επισκέπτης του βρώμικου νησιού Έπσταϊν»
Ξέσπασαν Ντμπέιμπα και Χαφτάρ μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου σχετικά με τους μετανάστες που πηγαίνουν στις ΗΠΑ από Λιβύη, Υεμένη, Αϊτή και Σομαλία
Τραμπ 10
Ο Νετανιάχου προειδοποιεί για «δεύτερο Ολοκαύτωμα» σε περίπτωση ήττας στις εκλογές: «Το μίσος για μένα είναι ασήμαντο στην υπαρξιακή απειλή»
«Μην μας δοκιμάζετε, θα υποστείτε δυσανάλογα αντίποινα», προειδοποίησε τους Ιρανούς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε περίπτωση επιθέσεων κατά την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών
Νετανιάχου
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητική η ανακοίνωση της επικύρωσης του τουρκολιβυκού μνημονίου
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προσθέτει τη ρητή αποδοκιμασία της ανακοίνωσης της επικύρωσης του μνημονίου, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για διμερή διάλογο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας
REUTERS 15