Κυριακή, 21 Απρ.
19oC Αθήνα

Ντράγκι: Τα κράτη να “απορροφήσουν” τις απώλειες του ιδιωτικού τομέα

Ντράγκι: Τα κράτη να “απορροφήσουν” τις απώλειες του ιδιωτικού τομέα
photo intime

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι κάλεσε τα κράτη να “απορροφήσουν” τις απώλειες που καταγράφει ο ιδιωτικός τομέας από τον κορονοϊό.

Οι δηλώσεις Ντράγκι έρχονται ως συνέπεια με τη σημερινή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, η οποία θα εξετάσει το πώς θα καταστεί δυνατό να ελαχιστοποιηθούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

“Η απώλεια εισοδημάτων που υφίσταται ο ιδιωτικός τομέας –και όλο το χρέος που ανελήφθη για να καλυφθεί το έλλειμμα– πρέπει τελικά να απορροφηθεί, πλήρως ή εν μέρει, στους απολογισμούς των κυβερνήσεων”, γράφει ο Μάριο Ντράγκι σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες, Τετάρτη, το βράδυ από την εφημερίδα Financial Times.

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας συγκρίνει το αντίκτυπο του κορονοϊού με αυτόν του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου

εκτιμά πως το δημόσιο χρέος θα πρέπει να διογκωθεί “ώστε να προστατευθούν οι πολίτες και η οικονομία από τα σοκ για τα οποία δεν ευθύνεται ο ιδιωτικός τομέας” και τα οποία “δεν μπορεί να απορροφήσει”.

“Η εναλλακτική επιλογή (…) θα ήταν πολύ πιο βλαπτική για την οικονομία και ενδεχομένως για την αξιοπιστία της κυβέρνησης”, προσθέτει. Σύμφωνα με τον Ντράγκι, έγκειται αποκλειστικά στο κράτος να προστατεύσει τις θέσεις απασχόλησης και να εγγυηθεί τη ρευστότητα των επιχειρήσεων με μέτρα όπως η εγγύηση τραπεζικών δανείων προς τις επιχειρήσεις και άμεσες συνεισφορές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις