Τετάρτη, 1 Μαΐ
18oC Αθήνα

«Ντρίπλα» από το Ισραήλ: Δέχεται εκεχειρία και επιστροφή 150.000 Παλαιστινίων στη Βόρεια Γάζα, αν η Χαμάς δώσει λίστα των ομήρων

«Ντρίπλα» από το Ισραήλ: Δέχεται εκεχειρία και επιστροφή 150.000 Παλαιστινίων στη Βόρεια Γάζα, αν η Χαμάς δώσει λίστα των ομήρων

Την ώρα που συνεχίζονται στο Κάιρο μέσω μεσολαβητών οι διαπραγματεύσεις του Ισραήλ με τη Χαμάς για μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, άρχισαν να γίνονται γνωστές κάποιες από τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν σήμερα 10/4/2024 πως μια αμερικανική πρόταση για ανακωχή προβλέπει να επιτρέψει το Ισραήλ την επιστροφή 150.000 Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα χωρίς ελέγχους ασφαλείας. Απαράβατος όρος για να γίνει κάτι τέτοιο, είναι να παραδώσει η Χαμάς κατάλογο με γυναίκες, ηλικιωμένους και ασθενείς ομήρους που εξακολουθεί να κρατά και βρίσκονται εν ζωή.

Προφανώς η πρόταση και η αποδοχή της από το Τελ Αβίβ, έρχεται ως «απάντηση» του Ισραήλ στη δήλωση στελέχους της Χαμάς ότι δεν έχει στα χέρια της 40 ομήρους αυτών των κατηγοριών, εντείνοντας τις ανησυχίες πως κάποιοι έχουν ήδη πεθάνει.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Η Χαμάς δήλωσε χθες ότι η τελευταία πρόταση που παρουσιάστηκε από τους μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ δεν πληροί τις προϋποθέσεις, αλλά ότι θα την εξετάσει περαιτέρω πριν απαντήσει.

Η εκτίμηση του Ισραήλ είναι ότι η Χαμάς δεν θέλει να πετύχει συμφωνία ακόμα, δήλωσαν οι δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις