Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Νύχτα κόλαση σε Γάζα και Ιερουσαλήμ – «Βροχή» ρουκετών, δεκάδες νεκροί

Νύχτα κόλαση σε Γάζα και Ιερουσαλήμ – «Βροχή» ρουκετών, δεκάδες νεκροί

Η καταστροφή «ξημέρωσε» ξανά στη Γάζα και την Ιερουσαλήμ. Το σκηνικό πολέμου ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινιούς δεν σταμάτησε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, με τον απολογισμό των νεκρών να αυξάνεται.

Μετά την ημέρα βίας στην Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ήταν η Λωρίδα της Γάζας έζησε μια πραγματική κόλαση. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν στο νότιο Ισραήλ «απάντησε» με 130 πλήγματα. Σκότωσε 15 μέλη ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, ενώ ο απολογισμός από τα όσα έγιναν χθες έχει φτάσει τους 22 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και εννέα παιδιά. Είναι ο βαρύτερος απολογισμός από τον Νοέμβριο του 2019!

«Πλήξαμε 130 στρατιωτικούς στόχους, οι οποίοι ανήκαν κυρίως στη Χαμάς», είπε ο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, σε δημοσιογράφους. «Κατά τους τρέχοντες υπολογισμούς μας, σκοτώσαμε 15 μέλη της Χαμάς και του (σ.σ. Παλαιστινιακού) Ισλαμικού Τζιχάντ».

Τα πλήγματα και οι εκτοξεύσεις ρουκετών καταγράφονται με φόντο τα συνεχιζόμενα εκτεταμένα βίαια επεισόδια στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον παλαιστινιακό τομέα της πόλης που κατέχει και έχει προσαρτήσει – παράνομα, βάσει του διεθνούς δικαίου – το Ισραήλ.

Και σύμφωνα με τον ίδιο, όλο αυτό είναι μόνο η αρχή! «Βρισκόμαστε στην αρχική φάση της ανταπόδοσής μας εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Γάζα. Είμαστε έτοιμοι για κλιμάκωση. Οι ομοβροντίες ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας αποτελούν πολύ σοβαρή επίθεση εναντίον του Ισραήλ, την οποία δεν θα μπορούσαμε να μην ανταποδώσουμε».

Οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ συνεχίζονταν όλη τη νύχτα σε πολλές πόλεις στη Λωρίδα της Γάζας. Οι Ντάιρ αλ Μπάλα και Χαν Γιούνες υπέστησαν επανειλημμένα πλήγματα, όπως και η Τζαμπάλια.

Σύμφωνα με το Ισραήλ και οι Παλαιστίνοι δεν σταμάτησαν, έως τα ξημερώματα, να εκτοξεύουν ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του νότιου τμήματος της χώρας. Σύμφωνα με το ισραηλινό επιτελείο, οι επιθέσεις από τους Παλαιστίνιους είχαν διάρκεια τουλάχιστον 10 ωρών.

Από χθες εκτοξεύθηκαν 200 ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ, το 90% των οποίων αναχαιτίστηκε από το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος. Πολλές κατέπεσαν μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακα που ελέγχει η Χαμάς.

Θάνατος στη Γάζα

Τα ισραηλινά αντίποινα ήταν εξαιρετικά πολύνεκρα. Σε πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 22 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους εννιά παιδιά. Η εφημερίδα JerusalemPost έκανε λόγο για οκτώ μέλη της Χαμάς νεκρά. Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό από τον Νοέμβριο του 2019.

Στο Ισραήλ, υπηρεσίες πρώτων βοηθειών έκαναν λόγο για αρκετούς τραυματίες μετά τις εκτοξεύσεις των ρουκετών. Ο ισραηλινός στρατός αναφέρθηκε σε έξι τραυματίες.

Η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους έχει φθάσει στο κόκκινο τις τελευταίες ημέρες. Το Σαββατοκύριακο, εκατοντάδες άνθρωποι – τουλάχιστον 610, σύμφωνα με εκπρόσωπο της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου που επικαλέστηκε η εφημερίδα Αλ Κουντς – τραυματίστηκαν σε επεισόδια στην Ιερουσαλήμ, σε μια τοποθεσία που θεωρούν ιερή οι πιστοί τριών θρησκειών, το Όρος του Ναού, όπως το αποκαλούν οι Εβραίοι, ή Ευγενές Ιερό, όπως το ονομάζουν οι μουσουλμάνοι.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, εκπρόσωπος της Χαμάς απείλησε τα μεσάνυχτα ότι η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης θα άρχιζε επιθέσεις ευρείας κλίμακας εάν οι δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας δεν αποχωρούσαν από τον ιερό χώρο μέσα σε δύο ώρες.

Αφού παρήλθε η προθεσμία που οριζόταν στο τελεσίγραφο, εκπρόσωπος της Χαμάς ανέφερε πως το σχέδιο επίθεσης ακυρώθηκε, διότι το Ισραήλ έκανε πίσω. Ωστόσο δεν έχει υπάρξει καμία επιβεβαίωση πως αποσύρθηκαν δυνάμεις, της αστυνομίας ή άλλες, από την περιοχή αυτή της Ιερουσαλήμ.

Σιωπή από τον ΟΗΕ 

Και ενώ Γάζα και Ιερουσαλήμ βυθίζονται ξανά στο αίμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε εκτάκτως ακριβώς για τη βία στη Μέση Ανατολή, επέλεξε τη… σιωπή. Και δεν έδωσε στη δημοσιότητα καμία ανακοίνωση. Και αυτό γιατί οι ΗΠΑ έκριναν ότι το να υπάρξει κάποιο «δημόσιο μήνυμα δεν θα ήταν πρόσφορο σε αυτό το στάδιο», ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Κατόπιν νέων διαβουλεύσεων για το ενδεχόμενο να δημοσιοποιηθεί ανακοίνωση που θα καλεί σε αποκλιμάκωση, αρκετοί διπλωμάτες σημείωσαν πως δεν επρόκειτο να υπάρξει τέτοια.

Το πρωί οι ΗΠΑ εξήγησαν στους 14 εταίρους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στη διάρκεια κλειστής βιντεοδιάσκεψης, ότι «εργάζονται στους διαδρόμους» για να ηρεμήσει η κατάσταση και ότι «δεν είναι σίγουρες ότι σε αυτό το στάδιο μια ανακοίνωση θα βοηθούσε».

«Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί με εποικοδομητικό τρόπο να εγγυηθούν πως κάθε ενέργεια του ΣΑ θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων», περιορίστηκε να πει εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Τύνιδας, η Νορβηγία, η Τυνησία και η Κίνα πρότειναν να διεξαχθεί ψηφοφορία επί σχεδίου ανακοίνωσης που απαιτεί «το Ισραήλ να σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητα, τις κατεδαφίσεις και τις εξώσεις» Παλαιστινίων σε διάφορες περιοχές, «συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Στο έγγραφο, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, εκφράζεται επίσης «σοβαρή ανησυχία για τις εντάσεις και την αυξανόμενη βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Υπογραμμίζεται ακόμη «η σημασία» που έχει όλα τα μέρη «να απόσχουν από τη λήψη μονομερών μέτρων που θα επέτειναν τις εντάσεις και θα υπέσκαπταν τη βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών», ενώ ζητείται να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να απόσχουν από κάθε πρόκληση και ρητορεία, και να προασπίσουν και να σεβαστούν το ιστορικό status quo των ιερών τόπων».

Μια από τις αιτίες των εντάσεων των τελευταίων εβδομάδων είναι το ότι παλαιστινιακές οικογένειες απειλούνται να εκδιωχθούν από τη συνοικία Σέιχ Τζάρα προς όφελος εβραίων εποίκων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ 
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις