Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Μύθοι και αλήθειες για τις νυχτερίδες! Δεν φαντάζεστε την χρησιμότητά τους

Μύθοι και αλήθειες για τις νυχτερίδες! Δεν φαντάζεστε την χρησιμότητά τους

Οι νυχτερίδες μπορεί να κουβαλούν τον δικό τους μύθο και να είναι συνδεδεμένες με προκαταλήψεις και εικόνες από ταινίες με βρικόλακες, αλλά η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική. Είναι χρήσιμες περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε.

Τελικά πόσο πόσο εύκολο είναι τελικά να αποκατασταθεί η εικόνα για τις νυχτερίδες, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων είναι εντομοφάγα (από τα 1000 είδη νυχτερίδων, τα 650 περίπου και όλα τα ευρωπαϊκά τρέφονται με έντομα); Απαντήσεις σ’ αυτά τα “ερωτήματα” και ιδίως σε όσα σχετίζονται με τα 33 είδη νυχτερίδων που ζουν στη Βουλγαρία, δόθηκαν στη διάρκεια της εκδήλωσης, που έγινε πρόσφατα στη Στάρα Ζαγόρα, στο πλαίσιο αντίστοιχης διεθνούς διοργάνωσης.

Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας -όπως επισημάνθηκε- είναι να αναδειχθεί το φιλικό “πρόσωπο” των νυχτερίδων , το γεγονός ότι δεν αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο, αλλά και οι τρόποι με τους οποίους πρέπει να αντιμετωπίζονται από όσους τις συναντήσουν. Τα ιδιαίτερα μικρόσωμα θηλαστικά αποτέλεσαν στη διάρκεια της εκδήλωσης αντικείμενο παρουσιάσεων, παιδικών σχεδίων, εργαστηρίων τέχνης, εκθέσεων και παρουσιάσεων.

Μάλιστα οι νυχτερίδες δεν είναι τρομακτικές, αντίθετα, είναι χαριτωμένες, επισημαίνουν οι διοργανωτές, υπογραμμίζοντας, επίσης, ότι, είναι και… χρήσιμες. Και αυτό διότι, μπορούν να βοηθήσουν, μεταξύ άλλων, στην καταπολέμηση των κουνουπιών: Χρειάζεται μόλις μία μικρή νυχτερίδα για να “εξολοθρεύσει” περισσότερα από 1.000 κουνούπια μέσα σε μία νύχτα!

Εκτός από τις εντομοφάγες νυχτερίδες υπάρχουν ακόμη και νυχτερίδες που τρώνε νέκταρ και έτσι βοηθούν στον επικονιασμό των φυτών, αλλά και φρουτοφάγες, οι οποίες διασπείρουν σπόρους και έτσι βοηθάνε στην αναγέννηση των δασών.

Πέρα από ορισμένες “χαριτωμένες” πληροφορίες, που είναι παράλληλα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, στόχος της πρωτοβουλίας είναι να διατηρηθούν οι αποικίες των νυχτερίδων σε περισσότερες απο 6.000 (καταγεγραμμένες έως τώρα) σπηλιές σε όλη τη χώρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις