Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Ο EMA εξετάζει το εμβόλιο της Ρωσίας, η Κομισιόν «δεν συζητάει» για το Sputnik

Ο EMA εξετάζει το εμβόλιο της Ρωσίας, η Κομισιόν «δεν συζητάει» για το Sputnik
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε, την Πέμπτη (04.03.2021) ότι θα ξεκινήσει την αξιολόγηση του εμβολίου Sputnik, το οποίο ανέπτυξε η Ρωσία κατά του κορονοϊού. Μόνο που η Κομισιόν «απάντησε» ότι δεν… συζητάει με τη Μόσχα, η οποία με τη σειρά της υποσχέθηκε 50 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο έως τον Ιούνιο.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σε εξέλιξη συνομιλίες για την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

«Αυτήν την στιγμή δεν διεξάγονται συνομιλίες για την ένταξη του εμβολίου Sputnik στο χαρτοφυλάκιο των εμβολίων κατά της Covid-19 που έχουν παραγγελθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Και αυτό λίγες ώρες αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

«Ο EMA ξεκίνησε συνεχή μελέτη του Sputnik V, ενός εμβολίου κατά της Covid-19 που αναπτύχθηκε από το εθνικό ρωσικό κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaley», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

Το Ρωσικό Ταμείο Αμέσων Επενδύσεων (RDIF), που προωθεί το ρωσικό εμβόλιο διεθνώς, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sputnik V από τον Ιούνιο, εάν εξασφαλισθεί η έγκρισή του από τον EMA.

«Μετά την έγκριση από τον ΕΜΑ, θα είμαστε σε θέση να προμηθεύσουμε εμβόλια για 50 εκατομμύρια Ευρωπαίους από τον Ιούνιο 2021», ανακοίνωσε ο Κίριλ Ντμίτριεφ, διευθύνων σύμβουλος του RDIF.

Το RDIF αναμένει ότι πολλές χώρες της Eυρωπαϊκής Ενωσης θα εγκρίνουν το ρωσικό εμβόλιο αυτόν τον μήνα.

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ δήλωσε μετά την ανακοίνωση του ΕΜΑ ότι το εμβόλιο θα λειτουργήσει σαν γέφυρα ανάμεσα στην Ρωσία και την Ευρώπη και ότι η διανομή του δεν πρέπει να πνιγεί από την πολιτική.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις