Πέμπτη, 30 Μαΐ
19oC Αθήνα

Ο Homo sapiens έφτασε στο δυτικό σημείο της Ευρώπης… πολύ πριν τον εντοπίσουν

Ο Homo sapiens έφτασε στο δυτικό σημείο της Ευρώπης… πολύ πριν τον εντοπίσουν
Φωτογραφία αρχείου

Οι πρόγονοι του Homo sapiens, του σύγχρονου ανθρώπου, είχαν φτάσει στο πιο δυτικό σημείο της Ευρώπης πριν από 41.000 έως 38.000 χρόνια, δηλαδή περίπου 5.000 χρόνια νωρίτερα από τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις.

Αυτό προκύπτει από νέα επιστημονικά ευρήματα στην Πορτογαλία, τα οποία τοποθετούν τον Homo sapiens στην περιοχή πολύ πριν απ’ ό,τι γνωρίζαμε.

Η νέα εκτίμηση για τον Homo sapiens βασίζεται στην ανακάλυψη στο σπήλαιο Λάπα ντο Πικαρέιρο, κοντά στην ατλαντική ακτή της Κεντρικής Πορτογαλίας, λίθινων εργαλείων που χρονολογήθηκαν προ 38.000 έως 41.000 ετών και τα οποία -με βάση τη μορφολογία τους- εκτιμάται ότι ανήκαν σε προγόνους μας και όχι σε Νεάντερταλ, που πιθανώς συνυπήρχαν στην περιοχή εκείνη την εποχή.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέφεραν ότι η ανακάλυψη υποδηλώνει πως υπήρξε ταχεία διασπορά του Homo sapiens διαμέσου της Ευρασίας και προς τα δυτικά, μέσα σε λίγες χιλιάδες χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση των προγόνων του σύγχρονου ανθρώπου στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Παραμένει ασαφές πώς ακριβώς οι πρόγονοί μας έφθασαν στο δυτικό άκρο της Ευρώπης, αν, δηλαδή, σύμφωνα με τους ερευνητές, το έκαναν ακολουθώντας ποτάμια στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα ή αν ακολούθησαν μία παράκτια διαδρομή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις