Κόσμος

Ο Αλβανός πρωθυπουργός καλεί σε στενή συνεργασία την ελληνική μειονότητα!

Με στόχο τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων με την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία (ΕΕΜ) αλλά και την μεταφορά μηνυμάτων προς την Ελλάδα, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, με την συνοδεία τριών υπουργών της κυβέρνησής του, μετέβει σήμερα στην πόλη των Αγίων Σαράντα για να μετάσχει σε ημερίδα που διοργάνωσε το Κόμμα της ΕΕΜ για το Μέλλον ΜΕΓΑ, με θέμα την κοινή ένταξη διατηρώντας και ενισχύοντας την εθνική ταυτότητα.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στην τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός θεώρησε την ημερίδα σταθμό στην πορεία συνέχισης της παράδοσης των καλών σχέσεων με την ΕΕΜ με σημείο αναφοράς την αδιάκοπη εκτίμηση προς αυτή. Επιπλέον ο πρωθυπουργός κάλεσε την ΕΕΜ σε στενότερη συνεργασία με την κυβέρνηση, με την προτροπή να μη μετατρέπεται σε φερέφωνο πολιτικών, όπως είπε, που οδηγούν σε μεγάλες παρεξηγήσεις.

Ο Ράμα εξήρε το ρόλο της ΕΕΜ σε μια πολυφωνία στη χώρα που οδηγεί στην ενότητα και συμβίωση προς όφελος όλων και αποτελεί την ουσία του πλούτου που δεν επιτρέπεται να καταχραστεί κανείς για μικροπολιτικά συμφέροντα.

Θεώρησε την ταυτότητα της ΕΕΜ αδιαπραγμάτευτη και υπόθεση που δεν αφορά την ίδια αλλά το κράτος στο οποίο αυτή ανήκει. Σημείωσε δε ότι έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης είναι και η κατάρτιση του σχεδίου νόμου για τις εθνικές μειονότητες, ο οποίος, μετά από την πολύμηνη διαδικασία διαβούλευσης με τις ενδιαφερόμενες ομάδες, αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα από την αλβανική Βουλή.

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα θέματα όπως σ΄αυτό της παιδείας στη μητρική γλώσσα, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα επεσήμανε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την επίλυση των προβλημάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, τονίζοντας ότι για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση τους η κυβέρνησή του θα λειτουργήσει άμεσα ειδικό εκπαιδευτικό γραφείο στην ίδια την ελληνική εθνική μειονότητα γεγονός που θα την καταστήσει υπεύθυνη για τα θέματα αυτά.

Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στην μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη ως προϋπόθεση για να βρεθεί λύση σχετικά με το περιουσιακό που αποτελεί μείζον θέμα για την ελληνική εθνική μειονότητα.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός της Αλβανίας μετέχει σε ημερίδα πολιτικού φορέα της ελληνικής εθνικής μειονότητας για θέματα εθνικής ταυτότητας και δικαιωμάτων της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Γαλλία σε αναβρασμό: Τα Κίτρινα Γιλέκα βγαίνουν ξανά στους δρόμους – Διαδηλώσεις από σήμερα παρουσία 70.000 αστυνομικών
Πορεία σήμερα στην πόλη Τραπ όπου έγινε την περασμένη εβδομάδα τρομοκρατική επίθεση - Καθιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας με κατσαρόλες των «κίτρινων γιλέκων» έξω από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση και πάλι σήμερα
REUTERS
Σύγκρουση τρένων στην Ισπανία: Συναγερμός για απάτη με ψεύτικα SMS σε συγγενείς θυμάτων – Αδίστακτοι παίζουν με τον πόνο τους
Με βίντεο που αναρτήθηκε στο X, η αστυνομία τονίζει ότι η ενημέρωση των συγγενών για την ταυτοποίηση των θυμάτων θα γίνεται «πάντα αυτοπροσώπως»
Συγγενείς αγννουμένων στην Ισπανία
Lazarus Group: Οι διαβόητοι χάκερς της Βόρειας Κορέας που ξάφρισαν την Binance μέσα σε λίγα λεπτά – Το προηγούμενο της Bybit
Προετοιμάζονταν τουλάχιστον 36 ώρες πριν από την επίθεση στην Binance για το μεγαλύτερο πλιάτσικο στα cryptos - Τα κοινά χαρακτηριστικά στην προετοιμασία και εκτέλεσης των δύο κυβερνοεπιθέσεων
Κώδικας χάκερ 5