Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο αμφιλεγόμενος κύριος Γκόλντμπεργκ επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην Κούβα

Ο αμφιλεγόμενος κύριος Γκόλντμπεργκ επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην Κούβα

Ένας άνθρωπος που θεωρήθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο από πρόεδρο κράτους. Που ενεπλάκη σε δημόσιο… καυγά με έναν άλλο. Ο Φίλιπ Γκόλντμπεργκ είναι ο νέος, προσωρινός (ουδείς μονιμότερος βέβαια) των ΗΠΑ στην Κούβα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να δώσει το χρίσμα του “προσωρινού” επιτετραμμένου στην αμερικανική πρεσβεία στην Κούβα στον Φίλιπ Γκόλντμπεργκ. Πρόκειται για έναν άνθρωπο γνώστη της Λατινικής Αμερικής. Η επιλογή του, από πολλούς, χαρακτηρίζεται ως ένδειξη ότι ο Τραμπ θέλει να σκληρύνει την πολιτική του έναντι της Αβάνας.

Ποιος είναι ο Φίλιπ Γκόλντμπεργκ

Είναι πεπειραμένος διπλωμάτης, 61 ετών. Είναι άγνωστο μέχρι πότε θα παραμείνει στη θέση του.

Ισπανόφωνος διπλωμάτης καριέρας, ο Γκόλντμπεργκ υπήρξε πρεσβευτής στις Φιλιππίνες (2013-2016) και στη Βολιβία (2006-2008). Και στις δύο χώρες, οι αποστολές του ήταν ταραχώδεις.

Το 2008, ανακηρύχθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο στη Λα Πας από τον σοσιαλιστή πρόεδρο Έβο Μοράλες, σύμμαχο της Κούβας. Ο πρόεδρος της Βολιβίας κατηγόρησε τον Γκόλντμπεργκ για ανάμιξη στα πολιτικά πράγματα της χώρας και ότι συνωμότησε με τη συντηρητική αντιπολίτευση για να τον ανατρέψει.

Τον Αύγουστο του 2016, έγινε προσωπικά στόχος βίαιων φραστικών επιθέσεων από μέρους του προέδρου των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, η σχέση του οποίου τότε με την Ουάσινγκτον ήταν τεταμένη.

Ο Γκόλντμπεργκ διετέλεσε επίσης επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στο Κόσοβο (2004-2006).

Ο Τραμπ τα αλλάζει… όλα και στις σχέσεις με την Κούβα

Ο Φίλιπ Γκόλντμπεργκ διαδέχεται τον Τζέφρι ΝτεΛορέντις, ο οποίος παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του τον Ιούλιο.

Ο πρώην επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Κούβα ήταν από τους πρωταγωνιστές της επαναπροσέγγισης που ανακοινώθηκε στα τέλη του 2014 από τους προέδρους Μπαράκ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο.

Η αναθέρμανση έγινε πραγματικότητα με την επίσημη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες τον Ιούλιο του 2015.

Όμως η έλευση του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία και η μυστηριώδης υπόθεση των «ηχητικών επιθέσεων», που έπληξαν την υγεία Αμερικανών διπλωματών στην Κούβα, οδήγησαν σε νέα σοβαρή επιδείνωση της σχέσης μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Αβάνας.

Και στη μείωση του προσωπικού των ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον απομάκρυνε το περισσότερο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό της και ανέστειλε τις προξενικές δραστηριότητες διότι δεν θεωρεί ότι διαλευκάνθηκαν οι μυστηριώδεις «επιθέσεις» εναντίον διπλωματών της από τα τέλη του 2016 ως το καλοκαίρι του 2017 στην Κούβα.

Έτσι, ο Γκόλντμπεργκ, στην Αβάνα, θα έχει υπό τις διαταγές του μια ομάδα μειωμένη στο ελάχιστο.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν απώλεια ακοής, γνωστικά και άλλα προβλήματα σε 24 Αμερικανούς διπλωμάτες που υπηρετούσαν στην Αβάνα. Από την πλευρά τους οι Αρχές στην Αβάνα αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή και εξέφρασαν λύπη για την έλλειψη συνεργασίας από μέρους της Ουάσινγκτον στην έρευνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις