Κόσμος

Ο Αντρέι Μπελούσοφ, ο οικονομολόγος αντικαταστάτης του Σεργκέι Σοϊγκού, δεν έχει ολοκληρώσει καν την στρατιωτική θητεία του

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο νέος υπουργός Άμυνας και ο άνθρωπος που θα αντικαταστήσει τον Σεργκέι Σοϊγκού, είναι ο Αντρέι Μπελούσοφ, ένας οικονομολόγος και έχει περιορισμένη σχέση με το στρατιωτικό κόσμο της Ρωσίας.

Ωστόσο, αυτός είναι ο άνδρας που επέλεξε ο Βλάντιμιρ Πούτιν να πάρει τη θέση του επί 12 χρόνια υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μίλησε για τον Αντρέι Μπελούσοφ, η υποψηφιότητα του οποίου εγκρίθηκε χθες από το Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο «εκλεκτός» του Πούτιν για την νευραλγική θέση του Υπουργού Άμυνας πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα επιτρέπουν την καινοτομία και που θα κάνουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Ρώσος αξιωματούχους δεν έχει εκπληρώσει την στρατιωτική του θητεία και δεν έχει ιδιαίτερους δεσμούς με τις Ένοπλες Δυνάμεις, ωστόσο ο Πεσκόφ τόνισε ότι αυτός ήταν ένας από τους κύριους λόγους που επιλέχθηκε για την θέση του Υπουργού Άμυνας, καθώς το Κρεμλίνο επιδιώκει να εφαρμόσει μια πιο «οικονομοκεντρική πολιτική» για την ενίσχυση της συνεργασίας φορέων πολιτικής άμυνας με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Από την άλλη, δεν είναι λίγοι οι Ρώσοι που έχουν εκφράσει την αντίθεση και την δυσαρέσκεια τους, που ένας οικονομολόγος δίχως επαφή με το στράτευμα γίνεται Υπουργός Άμυνας.

Το βιογραφικό και η σταδιοδρομία του

Ο Αντρέι Μπελούσοφ γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου 1959 στη Μόσχα και το 1981, αποφοίτησε με άριστα από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας με πτυχίο στα οικονομικά, αποκτώντας διδακτορικό στα οικονομικά το 2006. Από το 1981 έως το 2000, ο Μπελούσοφ επικεντρώθηκε στην επιστημονική έρευνα, κατέχοντας διάφορες θέσεις σε κρατικά ερευνητικά ιδρύματα, με αποτέλεσμα το 2000 να γίνει γενικός διευθυντής του Κέντρου Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Βραχυπρόθεσμων Προβλέψεων, για λογαριασμό του ρωσικού κράτους.

Ταυτόχρονα, υπηρέτησε ως ανεξάρτητος σύμβουλος του επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης και συνεργάστηκε με το Κέντρο Στρατηγικής Έρευνας για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ρωσίας μέχρι το 2010. Από το 2006 έως το 2008, ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου, ενώ έπειτα έγινε επικεφαλής του Τμήματος Οικονομίας και Οικονομικών στο Υπουργικό Συμβούλιο του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος την περίοδο 2008-2012.

Από το 2012 έως το 2013, ο Αντρέι Μπελούσοφ υπηρέτησε ως υπουργός οικονομικής ανάπτυξης και στη συνέχεια εκπροσώπησε τη Ρωσία ως διοικητής στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και ως αναπληρωτής διοικητής στη Διεθνή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη. Από το 2013 έως το 2015 εργάστηκε στο προεδρικό γραφείο ως σύμβουλος του Πούτιν για οικονομικά θέματα. Τον Ιανουάριο του 2020, ο Αντρέι Μπελούσοφ έγινε Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

Πηγή: onalert.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ανάλυση Guardian: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με υβριδικό πόλεμο – Από τις απειλές για βόμβες σε πτήσεις μέχρι τις κυβερνοεπιθέσεις σε σούπερ μάρκετ
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια σειρά περιστατικών που, αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι συνδέονται μεταξύ τους, επαναφέρουν τη συζήτηση για τον υβριδικό πόλεμο
Απογείωση αεροπλάνου
Μέτε-Μάριτ: Σάλος με βιβλίο που αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τη μεταμόσχευση της – Ζήτησε συγγνώμη ο συγγραφέας
Ένα βιβλίο για το Μουντιάλ του 2026 προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς περιλαμβάνει πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση του δότη πνευμόνων της Μέτε-Μάριτ
ARCHIVO - La princesa heredera de Noruega, Mette Marit, sonríe durante una recepción a deportistas noruegos que compitieron en los Juegos Paralímpicos de Milán Cortina, en Oslo, el viernes 10 de abril de 2026.
Δικαστής «μπλόκαρε» την κατασκευή της αψίδας του Τραμπ λίγο μετά την τελική έγκριση
Πάνω από 100 πρόσωπα, αιρετοί, βετεράνοι, αρχιτέκτονες, εξέφρασαν διαδοχικά και σχεδόν ομόφωνα την αντίθεσή τους στην κατασκευή αυτής της αψίδας του θριάμβου στο κέντρο της Ουάσινγκτον
Μακέτα της προτεινόμενης αψίδας θριάμβου του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον
Πολιτικό σκάνδαλο στην Τουρκία: Προφυλακίστηκε η πρώην υπουργός του Ερντογάν, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά
Kατηγορείται για παραβίαση της νομοθεσίας περί κεφαλαιαγοράς και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση - Το όνομά της βρέθηκε στο επίκεντρο για σκάνδαλο με επενδυτικά κεφάλαια
Fatma Betul Sayan Kaya, Turkey's Minister of Family Affairs, speaks to the media at Ataturk Airport in Istanbul on March 12, 2017.
Ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τον απεσταλμένο του Πούτιν: «Έρχεται μια μεγάλη, εξαιρετική συμφωνία για την Ουκρανία και όλη την Ευρώπη»
Ο ίδιος δεν είχε συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Ουκρανία, η οποία βρισκόταν επίσης στον Λευκό Οίκο για εκδήλωση με την Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ