Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Ο «αποκλεισμός» του Καλίνινγκραντ από τη Λιθουανία βάζει νέο μπουρλότο στις σχέσεις Δύσης – Ρωσίας

Ο «αποκλεισμός» του Καλίνινγκραντ από τη Λιθουανία βάζει νέο μπουρλότο στις σχέσεις Δύσης – Ρωσίας

Νέα ένταση στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση προκαλεί η απόφαση της Λιθουανίας να απαγορεύσει τη διέλευση από το έδαφός της ρωσικών προϊόντων με προορισμό τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ. Στα προϊόντα αυτά συμπεριλαμβάνονται ο χάλυβας και άλλα σιδηρούχα μεταλλεύματα.

Η απόφαση αυτή της Λιθουανίας έρχεται κατ’ εφαρμογήν των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε μια σειρά ρωσικά προϊόντα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Κρεμλίνου, που έκανε λόγο για «απολύτως απαράδεκτες» κυρώσεις.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι παράνομες κυρώσεις, που υιοθετήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι απολύτως απαράδεκτες σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι ετοιμάζονται αντίμετρα, χωρίς να τα προσδιορίσει.

Το ενδεχόμενο όμως αντιμέτρων, διήγειρε τα αντανακλαστικά της Δύσης, καθώς η Λιθουανία είναι χώρα μέλος και του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Επί παραδείγματι το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι η δέσμευσή του στο Άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ – που προβλέπει ότι μια επίθεση εναντίον ενός μέλους της συμμαχίας είναι επίθεση εναντίον όλων – είναι «αδιάσειστη».

Υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος προειδοποίησε σήμερα τη Δύση να σταματήσει να μιλά για ενεργοποίηση του «Άρθρου 5», της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας του ΝΑΤΟ, στην αντιπαράθεση μεταξύ Λιθουανίας και Ρωσίας.

«Θα ήθελα να προειδοποιήσω τους Ευρωπαίους να μην επιδίδονται σε επικίνδυνα ρητορικά παιχνίδια για το θέμα της διαμάχης», ανέφερε σήμερα ο υφυπουργός Άμυνας Σεργκέι Ριαμπκόφ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Νωρίτερα σήμερα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι τα αντίποινα της Ρωσίας δεν θα είναι αποκλειστικά διπλωματικής φύσης. Ούτε εκείνη έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Σημειώνεται ότι το Καλίνινγκραντ συνδέεται με την υπόλοιπη Ρωσία μόνο μέσω σιδηροδρομικής σύνδεσης μέσω της Λιθουανίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις