Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο Banksy “χτυπά” στο Παρίσι και ενοχλεί! Βανδάλισαν τα έργα του [pics]

Banksy Παρίσι
Φωτογραφία twitter / Florian Chevallay

Ούτε ένα, ούτε δυο αλλά έξι έργα του Banksy, του κορυφαίου καλλιτέχνη της street art, “εμφανίστηκαν” τις τελευταίες μέρες στο Παρίσι. Δυστυχώς, κάποια από αυτά, όπως αυτό με το κορίτσι από την Αφρική που σχηματίζει μια σβάστικα, βανδαλίστηκαν.

Είναι η πρώτη φορά που έργα του Banksy κάνουν την εμφάνισή τους σε τοίχους κτιρίων στο Παρίσι. Όλα τους με νόημα. Όλα τους δημιουργημένα για να πουν κάτι. Για να σχολιάσουν έργα και ημέρες της γαλλικής κοινωνίας και της κυβέρνησης Μακρόν. Κάθε σημείο, επιλεγμένο προσεκτικά.

Το ένα από τα έργα του Βρετανού καλλιτέχνη εντοπίστηκε κοντά στο σταθμό του μετρό Porte de la Chapelle. Εκεί όπου μέχρι τον περασμένο Αύγουστο είχε στηθεί ένα κέντρο υποδοχής μεταναστών. La Bulle, το ονόμασαν. Ήταν μια πόλη μέσα στην Πόλη του Φωτός.

Στον πρόχειρο καταυλισμό έμεναν περίπου 2.700 μετανάστες. Οι αρχές τον διέλυσαν περίπου 35 φορές πριν δώσει την εντολή η κυβέρνηση να μπουν οι μετανάστες σε πούλμαν για να τους μεταφέρουν σε προσωρινά καταλύματα. Ο Μακρόν άλλωστε, από την προεκλογική του εκστρατεία ακόμα, είχε ξεκαθαρίσει πως δεν ήθελε μετανάστες στους δρόμους του Παρισιού.

Το κορίτσι και η σβάστικα

Με στόχο να αποτυπώσει τα όσα γίνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό, ο Banksy δημιούργησε το ένα από τα έργα του στο Παρίσι. Θυμίζει το Go Flock Yourself. Το νέο του δημιούργημα απεικονίζει ένα κορίτσι από την Αφρική να ζωγραφίζει πάνω στη ροζ ταπετσαρία μια σβάστικα. Ένα μήνυμα για τους πολιτικούς που «κρύβουν» τις φαστικές πολιτικές τους.

Μόνο που το έργο αυτό δεν άρεσε σε κάποιους. Και δεν δίστασαν να το βανδαλίσουν, ρίχνοντάς του μπλε μπογιά. Σαν να ήθελα να το «κρύψουν» κι αυτό.

 

Ο Banksy στο Παρίσι

Δεν ήταν το μοναδικό έργο – αιχμή του διάσημου καλλιτέχνη. Σε ένα άλλο απεικονίζεται ένας κοστουμαρισμένος άνδρας. Μπροστά του ένα σκυλάκι, το ένα πόδι του οποίου είναι κομμένο. Ο άνδρας, του δίνει ένα κόκκαλο. Πίσω από την πλάτη του όμως κρατά ένα πριόνι.

Φωτογραφία Reuters

Το μήνυμα σαφές: οι πολιτικοί και πως εξαπατούν τους ψηφοφόρους τους.

Σε άλλη παρέμβασή του, ο Banksy «πειράζει» το εμβληματικό για τους Γάλλους έργο του Νταβίντ «Ο Ναπολέων διασχίζοντας τις Άλπεις». Ένα έργο σύμβολο για τη γαλλική επιρροή. Ο Banksy καλύπτει τον αναβάτη με την ίδια του την κάπα. Ένα μήνυμα στον… Μακρόν, για το πως κυβερνά τη Γαλλία, κλείνοντας τα μάτια των πολιτών.

Φωτογραφία Reuters

Υπάρχει κι ακόμα ένα, μια φιγούρα που μοιάζει με κορίτσι θλιμμένο, ζωγραφισμένο στην πόρτα ενός κτιρίου.

Φωτογραφία Reuters

Φυσικά, δεν λείπει ο αρουραίος, σήμα κατατεθέν του Βρετανού καλλιτέχνη. Αλλού με έναν χρωματιστό φιόγκο, αλλού να έχει καβαλήσει έναν φελλό από μπουκάλι σαμπάνιας που μόλις έχει ανοιχθεί. Με τον φελλό, ο αρουραίος υπερπηδά τα εμπόδια. Είναι ο τρόπος του Banksy για «πει» ότι οι εργάτες μπορούν να επιτύχουν σημαντικές αλλαγές όταν, ενωμένοι, παλεύουν για τον ίδιο στόχο.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και huffingtonpost.fr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις