Κόσμος

Ο διάσημος Σύρος πρόσφυγας που έβγαλε selfie με τη Μέρκελ το 2015 χαιρετίζει την πτώση του Άσαντ

Η φωτογραφία έξω από κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Βερολίνο δημοσιεύτηκε σε όλα τα μίντια του κόσμου
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τον Σεπτέμβριο του 2015, το πρόσωπο του Anas Modamani, Σύρου πρόσφυγα από τη Δαμασκό, έκανε τον γύρο του κόσμου χάρη σε μια selfie με την Άνγκελα Μέρκελ. Τώρα ο Σύρος πρόσφυγας χαιρετίζει την πτώση του Άσαντ.

Ο Σύρος πρόσφυγας Anas Modamani έβγαλε μια selfie με την Άνγκελα Μέρκελ σε ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Spandau, προάστιο του Βερολίνου, και την εικόνα απαθανάτισε ο φακός του Reuters.

To καλοκαίρι του 2015 εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έρχονταν στην Ευρώπη, τα σύνορα ήταν λίγο πολύ ανοιχτά και η Άνγκελα Μέρκελ είχε πει μία ιστορική φράση: «Θα τα καταφέρουμε». Οι περισσότεροι προέρχονται από τη Συρία, άλλοι από τη Βόρεια Αφρική, το Ιράκ, το Αφγανιστάν. Αναζητούσαν άσυλο και μία καλύτερη ζωή.

Η φωτογραφία με την ισχυρότερη γυναίκα του πλανήτη έκανε το πρόσωπό του νεαρού πρόσφυγα γνωστό σε όλο τον κόσμο και η φωτογραφία του δημοσιεύτηκε σε όλα σχεδόν τα μίντια του πλανήτη. Όμως η εικόνα αυτή έγινε και αντικείμενο εκμετάλλευσης για υποδαύλιση μίσους και ο Σύρος πρόσφυγας προσέφυγε στη δικαιοσύνη.

Το ενδιαφέρον των μίντια ήταν μεγάλο αλλά έκρυβε και δυσάρεστες εκπλήξεις, αφού η selfie του έγινε βορά στα τρολς του διαδικτύου και στους διασπορείς fake news στα social media.

Ετσι, ο Anas Modamani παρουσιάστηκε ως: Ο τρομοκράτης των επιθέσεων στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο του 2016, ο Σύρος τρομοκράτης-καμικάζι της επίθεσης στο Ansbach, τον Ιούλιο του 2016, ενώ κατηγορήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 ότι έβαλε φωτιά σε έναν άστεγο στο μετρό του Βερολίνου.

REUTERS
REUTERS/Lisi Niesner
REUTERS
REUTERS/Lisi Niesner

Φοβισμένος από τη χρήση του προσώπου του, ο νεαρός Σύρος αποφάσισε να καταθέσει μήνυση εναντίον του Facebook. Ο δικηγόρος του, Chan-Jo Jun, ανέβασε δικό του βίντεο στο Facebook στις 9 Ιανουαρίου 2017, στο οποίο εξηγεί ότι πρόκειται για μια «υπόθεση συκοφαντικών fake news. Το Facebook αρνήθηκε να σβήσει αυτά τα περιεχόμενα, τα οποία ήταν συκοφαντικά και γι’ αυτόν τον λόγο καταθέτουμε μήνυση».

Καθώς το Facebook δεχόταν πυρά για το γεγονός ότι επιτρέπει τη διάδοση fake news, η εταιρεία υποσχέθηκε να λάβει μέτρα για την καταπολέμηση του προβλήματος, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι είναι απλώς μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή πληροφοριών και όχι για τη δημιουργία τους.

REUTERS
REUTERS/Lisi Niesner
REUTERS
REUTERS/Lisi Niesner
REUTERS
REUTERS/Lisi Niesner

 

Οι Ευρωπαίοι υπήρξαν ιδιαίτερα επιθετικοί. Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε σε έναν νέο κώδικα συμπεριφοράς με το Facebook και άλλες πλατφόρμες social media σύμφωνα με τον οποίο οι ιστότοποι θα ανταποκρίνονται στις αναφορές αμφισβητούμενου περιεχομένου εντός 24 ωρών. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Paramount σε διακανονισμό με 12 πολιτείες των ΗΠΑ και ένα βήμα πιο κοντά σε συγχώνευση με την Warner Bros έναντι 110 δισ. δολαρίων
Ένας διακανονισμός με τις πολιτείες θα βοηθήσει την Paramount να αποφύγει μια «χρονική χρέωση» 7 εκ. δολαρίων την ημέρα που οφείλει στους μετόχους της WBD για κάθε ημέρα που η συμφωνία δεν ολοκληρώνεται μετά τις 30 Σεπτεμβρίου
Warner Bros
Ποιες είναι οι δημοσιογράφοι που απέκλεισε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο – CBS, NBC, ABC και Fox σταματούν τη δημοσιογραφική κάλυψη του Αμερικανού προέδρου
«Ντόμινο» εξελίξεων μετά την απόφαση να αποκλειστούν οι τρεις δημοσιογράφοι των μεγάλων ειδησεογραφικών δικτύων - «Παραβιάζει τα δικαιώματά τους βάσει του Συντάγματος των ΗΠΑ να καλύπτουν δημοσιογραφικά τον Αμερικανό πρόεδρο»
AP Photos
Εντοπίστηκαν δύο οβίδες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στον βυθό της λίμνης Παμβώτιδας στα Ιωάννινα
Μέχρι σήμερα έχουν ανασυρθεί μεταλλικές κατασκευές, μοτοσικλέτες, ποδήλατα, βάρκες, ελαστικά οχημάτων και αγροτικών μηχανημάτων, κάδοι απορριμμάτων, οικιακές συσκευές από τον βυθό της Παμβώτιδας
Λίμνη Παμβώτιδα