Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο «διεθνής ταραξίας»… ξαναχτυπά! Συναγερμός στο Καστελόριζο μετά τις νέες προκλήσεις Ερντογάν

Ερντογάν

Ο… γνωστός Ερντογάν βάζει ξανά “μπουρλότο” στα ελληνοτουρκικά και η χώρα μας σε ετοιμότητα, παρακολουθεί στενά κάθε του κίνηση. Όλο το χρονικό μιας ημέρας γεμάτης ένταση. Η προκλητική NAVTEX, οι στόχοι του “σουλτάνου”, οι “απαντήσεις” της Ελλάδας και η “εμπλοκή” των ΗΠΑ.

Η Τουρκία του Ερντογάν συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες κατά της Ελλάδας και το πρωί της Τρίτης, 21.07.2020, σήμανε συναγερμός μετά την απόφαση της Άγκυρας να δεσμεύσει περιοχή κοντά στο Καστελόριζο και μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία έκανε λόγο για έρευνες από την Τρίτη, 21.07.2020, μέχρι και τις 02.08.2020, στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται περίπου 200 μίλια ανατολικά της Κρήτης και περίπου 180 μίλια νότια του Καστελόριζου. Και κάπως έτσι η νέα πρόκληση του Ερντογάν είχε μόλις ξεκινήσει…

Ερντογάν

Σύμφωνα με πηγές του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, πρόκειται για την ίδια περιοχή στην οποία πριν μερικούς μήνες είχε κινηθεί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.

Από εκείνη την στιγμή κι έπειτα, το θερμόμετρο στην περιοχή ανέβηκε κατακόρυφα. Τις τελευταίες ώρες, πολλοί γράφουν πολλά. Ακόμη περισσότεροι, λένε… ακόμα περισσότερα. Είναι, όμως, στιγμές που όλοι πρέπει να επιδείξουν ευσυνειδησία κι αυτοσυγκράτηση. Δεν είναι στιγμές για εντυπωσιασμούς και ακόμη περισσότερο δεν είναι στιγμές για να ρίχνει κανείς λάδι σε μια φωτιά που σιγοκαίει. Ειδικά όταν “απέναντι” βρίσκεται ένας ηγέτης τόσο απρόβλεπτος όσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το newsit.gr αρνείται συνειδητά να μπει στον “χορό” της παραπληροφόρησης, των εκτιμήσεων και των προβλέψεων. Σας μεταφέρει άμεσα ό, τι συμβαίνει υπό μία προϋπόθεση: Να είναι έγκυρο και απολύτως διασταυρωμένο.

Τούτων λεχθέντων, παρατίθεται όλο το χρονικό μιας ημέρας που είχε πολλή ένταση, με την ελπίδα όλων να ξημερώσει μια καλύτερη. Μια πιο ήρεμη, με την Ελλάδα μακριά από τα “παιχνίδια” του Προέδρου της Τουρκίας, του “διεθνούς ταραξία” όπως τον έχουν χαρακτηρίσει τόσοι και τόσοι…

“Πιέσεις” Ερντογάν από… αέρος μετά την προκλητική NAVTEX

Η Τουρκία συνέχιζε σε όλη την διάρκεια της ημέρας να ρίχνει λάδι στη φωτιά και επιδόθηκε σε ένα μπαράζ υπερπτήσεων στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου καθώς τα τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν μέσα σε μισή ώρα 10 υπερπτήσεις πάνω από τη Ρω, τη Μεγίστη και τη Στρογγυλή. Συγκεκριμένα, 3 ζεύγη τουρκικών F-16 πέταξαν διαδοχικά πάνω από τα 3 ακριτικά νησιά, σε ύψος από 9000 πόδια έως 29000 πόδια.

Click4more: Δένδιας σε Άγκυρα: Διάλογος υπό το καθεστώς απειλών δε νοείται

Μάλιστα, σε μία περίπτωση το 1 ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών πραγματοποίησε χαμηλή υπέρπτηση στη Ρω στα 5000 πόδια. Νωρίτερα ζεύγος τουρκικών F-16 είχε πετάξει δύο φορές πάνω από τη Μεγίστη ελληνικό σύμπλεγμα, σε ύψος 12.500 και 29.000 ποδών αντίστοιχα.

Συνολικά η  έντονη τουρκική στρατιωτική δραστηριότητα, με τις προκλητικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, σημείωσε συνολικά σήμερα 82 παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου.

Οι 32 έγιναν από 12 F-16 και 2 F-4, ενώ οι 50 σημειώθηκαν από 3 αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και ένα ελικόπτερο. Τα τουρκικά μαχητικά ενεπλάκησαν σε 9 περιπτώσεις σε εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά που αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη.
 

Προκλητικός ο Ερντογάν για τη NAVTEX

Στην συνέχεια, απαξιωτικός και βαθύτατα προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά στην απόφαση με την υπογραφή του να κάνει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Βγάζοντας την μάσκα του αναμορφωτή, που είχε φορέσει κάνοντας απολογισμό της διακυβέρνησης των τελευταίων 2 χρόνων και φορώντας στολή στρατηγού, ο Ερντογάν όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης, είπε: «Εμείς και για τα σεισμογραφικά μας σκάφη και τα γεωτρύπανα μας δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός. Οτιδήποτε προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και οποιαδήποτε είναι τα δικαιώματα μας στην ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια αυτά κάναμε τα βήματά και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο».

Ερντογάν

Σε αυξημένη ετοιμότητα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις – Σκληρό μήνυμα Μητσοτάκη

Η τουρκική προκλητικότητα δεν έχει μείνει αναπάντητη από την ελληνική πλευρά με τις ένοπλες δυνάμεις να τίθεται σε αυξημένη ετοιμότητα ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία και απευθυνόμενος στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, χαρακτήρισε μονόδρομο τις κυρώσεις εναντίον της γειτονικής μας χώρας.

Click4more: Επικοινωνία Παναγιωτόπουλου – Έσπερ: Η Ελλάδα θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα εάν απαιτηθεί

«Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά. Εφόσον συνεχίσει η Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από ΕΕ εναντίον της θα είναι μονόδρομος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φλώρος σε Τουρκία: «Φιλοδοξούμε να κυριαρχήσουμε αν και όποτε απαιτηθεί»

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, έστειλε από την πλευρά του ένας σαφές μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία, την ώρα που ο Ερντογάν δείχνει να έχει… ξεφύγει μετά την NAVTEX και την αδιαλλαξία που επιδεικνύει.

«Μαζί με την Εθνική Φρουρά, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, δηλαδή οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδος είναι ικανές να επιτελέσουν αυτό το οποίο έχουν στην άκρη του μυαλού τους οι Έλληνες χωρίς να χρειάζεται να το πούμε», δήλωσε από την Κύπρο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο στρατηγός Φλώρος, ο οποίος βρισκόταν στην Κύπρο για τις αντικατοχικές εκδηλώσεις, έγινε το πρωί της Τρίτης 21 Ιουλίου δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ δώρισε στον Μακαριότατο Κύπρου το έμβλημα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο αποτελείται από μία περικεφαλαία της αρχαιότητας, μία άγκυρα πλοίου και ένα ζευγάρι φτερά, συμβολίζοντας τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του, εξέφρασε την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία:«Διαχωρίζονται οι τρεις διαστάσεις: Ξηρά, θάλλασα και αέρας, στις οποίες φιλοδοξούμε να κυριαρχήσουμε αν και όποτε απαιτηθεί. Ευχόμεθα να μην απαιτηθεί, διότι οι Τούρκοι είναι ορθολογικοί και σκέφτονται καλά και η προετοιμασία μας και η προς πόλεμο προπαρασκευή αποτελεί το εχέγγυο της μη πραγματοποίησης πολέμου. Και αυτό προσπαθούμε», δήλωσε.

“Στοπ” και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ – Σταματήστε τις έρευνες

Για το ζήτημα παρενέβησαν και οι ΗΠΑ με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ζητά από την Τουρκία να σταματήσει τους σχεδιασμούς για ερευνητικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οργισμένη αντίδραση και από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Τέλος, αργά το βράδυ της Τρίτης, 21.07.2020, ήρθε η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με ένα σκληρό διάβημα στην Τουρκία και στην νέα της προσπάθεια να βάλει μπουρλότο στη Μεσόγειο.

Όπως ανέφερε το ελληνικό ΥΠΕΞ “η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.

Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας”.

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις