Κόσμος

Ο εφιάλτης επιστρέφει στη Λισαβόνα – Μπαίνει πάλι σε καραντίνα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σπίτι και πάλι από την 1η Ιουλίου θα κλειστούν οι κάτοικοι 19 συνοικιών των βορείων προαστίων στη Λισαβόνα λόγω του κορονοϊού.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα και αυτοί οι πολίτες δεν θα μπορούν να βγουν από το σπίτι τους παρά μόνο  για να πάνε στη δουλειά τους, να ψωνίσουν, να αγοράσουν φάρμακα.

Σε αυτές τις συνοικίες που γειτονεύουν μεταξύ τους αλλά κατανέμονται σε πέντε δήμους, όπως ο δήμος Λισαβόνας, οι συναθροίσεις περιορίζονται στα πέντε άτομα έναντι 10 που ισχύει σε όλη την περιφέρεια της πρωτεύουσας και 20 στην υπόλοιπη Πορτογαλία.

“Δεν είναι μια ‘επιστροφή στην αρχική κατάσταση’ επέμεινε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα αυτά στοχεύουν στην αντιμετώπιση ‘καταστάσεων υψηλής συγκέντρωσης κρουσμάτων σε κατοικημένες περιοχές'”.

“Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και για τον λόγο αυτό κάνουμε τεστ για τον εντοπισμό των κρουσμάτων και τη γρήγορη απομόνωσή τους”, εξήγησε ο Κόστα, βεβαιώνοντας ότι η κρίση παραμένει “συνολικά σταθερή” από τότε που η Πορτογαλία χαλάρωσε τα περιοριστικά μέτρα πριν από σχεδόν δύο μήνες.

Σε μια χώρα σχεδόν 10 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου η μάσκα είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ημερησίως αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες και κυμαίνεται μεταξύ 300 και 400, ενώ είχε πέσει σχεδόν στα 100 στις αρχές Μαΐου.

Συνολικά, η Πορτογαλία καταγράφει λίγο περισσότερα από 40.000 κρούσματα της Covid-19 και σχεδόν 1.500 θανάτους.

Την Τρίτη η κυβέρνηση είχε ήδη επαναφέρει αρκετούς περιορισμούς στη μητροπολιτική περιφέρεια στη Λισαβόνα όπως η απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ στον δρόμο και το κλείσιμο των εμπορικών και των καφέ από τις 20.00 για να αποφεύγονται συγκεντρώσεις μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Ο Κόστα είπε επίσης ότι όσοι παρεκκλίνουν από τους ισχύοντες κανονισμούς αντιμετωπίζουν ποινές από 100 έως 500 ευρώ ή από 1.000 έως 5.000 ευρώ οι επιχειρήσεις που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους ως προς το ωράριο λειτουργίας, την απολύμανση, την πληρότητα των εγκαταστάσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πρώην σεναριογράφος ξεμπροστιάζει τους «Cornell 7» – Έφτιαξε σάιτ για τους επτά που κατηγορούνται για τον ομαδικό βιασμό φοιτήτριας
Σύμφωνα με αγωγή που έχει κατατεθεί, επτά φοιτητές της αδελφότητας ΧΦ φέρονται να νάρκωσαν και να βίαζαν μια 20χρονη στο σπίτι της αδελφότητας στη Νέα Υόρκη, τον Οκτώβριο του 2024
Πρώην σεναριογράφος ξεμπροστιάζει τους «Cornell 7» – Έφτιαξε σάιτ για τους επτά που κατηγορούνται για τον ομαδικό βιασμό φοιτήτριας
Εφιαλτικές ώρες για φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ: Κατήγγειλε πως μέλη αδελφότητας την νάρκωσαν και την βίαζαν για ώρες
Έστελναν μηνύματα «είναι διαθέσιμη για σεξ» για να την βιάσουν περισσότεροι άνδρες - Αποβλήθηκαν μερικοί από τους φερόμενους ως δράστες, δεν έχει προκύψει καμία σύλληψη
Πανεπιστήμιο Κορνέλ
Ο Τραμπ βλέπει ιρανικό «δάκτυλο» για το περιστατικό στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ στη Βρετανία – «Εγώ δεν θα τους άφηνα ελεύθερους»
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την έκπληξή του για την απελευθέρωσή της - Η βρετανική αστυνομία ανέφερε ότι «εξετάζει πολλαπλά σενάρια» για τα κίνητρα στην υπόθεση
Ντόναλντ Τραμπ