Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ο Ερντογάν ελπίζει στον… Τραμπ και απειλεί τις ΗΠΑ

Ο Ερντογάν ελπίζει στον… Τραμπ και απειλεί τις ΗΠΑ
Φωτογραφία Reuters

Η συνάντηση που πρόκειται να έχουν το Σάββατο (29.06.2019) στην Οσάκα της Ιαπωνίας, στο περιθώριο της G20, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ντόναλντ Τραμπ θα «δείξει» πολλά για τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ που δεν βρίσκονται και στο… καλύτερο σημείο τους.

Με το θέμα των S-400 να προκαλεί τριγμούς ανάμεσα στις δυο χώρες, ο Ερντογάν φάνηκε να προσπαθεί να ρίξει τους τόνους και μιλώντας στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei. Επανέλαβε ότι… περιμένει τον Ντόναλντ Τραμπ στην Άγκυρα τον Ιούλιο αλλά δεν δίστασε να απειλήσει με προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο για τα F-35!

Ο Ερντογάν ελπίζει πως ο Τραμπ δεν θα κάνει πράξη τις απειλές για κυρώσεις που… θέλουν όλοι στις ΗΠΑ να επιβληθούν στην Τουρκία. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε σχετικά κατά τη συνέντευξή του στη Nikkei, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε: «Πιστεύω ότι η συνάντησή μου με τον πρόεδρο Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνόδου της G20 θα είναι σημαντική για την άρση του αδιεξόδου στις διμερείς σχέσεις μας και την ενίσχυση της συνεργασίας μας».

Και για να δείξει πόσο… αισιόδοξος είναι πως ο Τραμπ θα του κάνει το χατίρι, ο Ερντογάν αποκάλυψε ότι «συζητείται μια επίσκεψη του κ. Τραμπ στην Τουρκία τον Ιούλιο».

Τουρκία και ΗΠΑ είναι στα… μαχαίρια εδώ και πολλούς μήνες με αιτία την αγορά, από την Άγκυρα, των S-400 από τη Ρωσία. Η Ουάσινγκτον έχει απειλήσει ακόμη και με οικονομικές κυρώσεις την Άγκυρα, ενώ εδώ και εβδομάδες έχει… «πετάξει» από το πρόγραμμα κατασκευής των F-35 (τα οποία επίσης έχει αγοράσει η Τουρκία) τους Τούρκους πιλότους που εκπαιδεύονταν στην Αριζόνα.

Ο Ερντογάν επέμεινε ότι η Άγκυρα δεν θα ακυρώσει την αγορά του ρωσικού συστήματος και ότι δεν έχει ακούσει κάτι από τον Τραμπ όσον αφορά τις κυρώσεις. Και δεν έχασε την ευκαιρία να διατυπώσει κι ο ίδιος μια απειλή…

«Τους έχουμε ήδη πληρώσει 1,25 δισεκ. δολάρια στο πλαίσιο του προγράμματος των F-35. Εάν κάνουν μια τόσο λαθεμένη κίνηση, θα το πάμε σε διεθνές επιδιαιτητικό δικαστήριο, διότι θα ζητήσουμε να μας δώσουν πίσω τα χρήματα που έχουμε δαπανήσει ως τώρα», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας στην ιαπωνική εφημερίδα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις