Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Ο Ερντογάν ναρκοθετεί τον Ακιντζί με το… μπουρλότο στα Βαρώσια! Ανάλυση Φίλη στο newsit.gr

Ερντογάν

Προκλητικός για μια ακόμη φορά απέναντι σε διεθνείς αποφάσεις και ζητήματα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, ο οποίος εδώ και λίγες ώρες έχει ανάψει το πράσινο φως σε μπουλντόζες και ειδικά μηχανήματα να ξεκινήσουν τις εργασίες στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων και όλα αυτά λίγες ημέρες πριν τον πρώτο γύρω των “προεδρικών εκλογών” στα Κατεχόμενα.

Click4more: Κατεχόμενα: Κατέρρευσε η κυβέρνηση συνεργασίας μετά την απόφαση Ερντογάν για τα Βαρώσια

Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης η Τουρκία του Ερντογάν, με την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου “καίει” ένα από τα πιο ισχυρά χαρτιά των τουρκοκυπρίων έναντι των ελληνοκυπρίων:

“Υπάρχουν πολλές πτυχές στο συγκεκριμένο θέμα. Η μια έχει να κάνει με τον επικείμενο πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στα κατεχόμενα την ερχόμενη Κυριακή. Είναι σαφές ότι η Τουρκία θέλει να στηρίξει τον δικό της υποψήφιο απέναντι στον Μουσταφά Ακιντζί το νυν πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων, ο οποίος μάλιστα χθες έβγαλε μια οργισμένη ανακοίνωση σε βάρος της Τουρκίας και των μεθόδων που χρησιμοποιεί, για να τον απαξιώσει και να τον αποδομήσει”.

Ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί

“Από την άλλη η Τουρκία προσπαθεί να αφαιρέσει ένα από τα ισχυρότερα διαπραγματευτικά χαρτιά που έχουν οι Τουρκοκύπριοι στα χέρια τους, έναντι των Ελληνοκυπρίων σε περίπτωση επανέναρξης των συνομιλιών και αυτό το λέω γιατί η περιοχή αυτή σύμφωνα και με τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι μια περιοχή φάντασμα στην πράξη και στην ουσία και ήταν πάντα μέρος της διαπραγμάτευσης ειδικότερα τα τελευταία χρόνια η επιστροφή στην Ελληνοκυπριακή πλευρά. Η επιστροφή ουσιαστικά στους κόλπους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ναρκοθετείται η πιθανότητα διαλόγου

“Με αυτό τον τρόπο η Τουρκία δυσχεραίνει το όποιο σενάριο επανέναρξης συνομιλιών μετά τις εκλογές, άρα ουσιαστικά προσπαθεί να εγκλωβίσει τον Ακιντζί σε μια κατάσταση ακόμα κι αν εκλεγεί γιατί είναι ο μόνος εκ των υποψηφίων που θα ήθελε με καθαρό τρόπο την επανέναρξη των συνομιλιών και είναι υπέρ μιας λύσης με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Έτσι η Τουρκία θέλει να τον εγκλωβίσει ώστε αν εκλεγεί να μην μπορεί να έχει ως διαπραγματευτικό χαρτί την περίπτωση των Βαρωσίων και γενικότερα της Αμμοχώστου, κάτι το οποίο σημαίνει πως ναρκοθετείτεαι η όποια πιθανότητα διαλόγου”.

Περιφρόνηση στη διεθνή κοινότητα

“Είναι και μια κίνηση της Τουρκίας εφόσον υλοποιηθεί στην ολότητά της, γιατί τώρα λένε πως θα ανοίξουν ένα μέρος του λιμανιού, που σημαίνει την πλήρη περιφρόνηση απέναντι σε διεθνείς αποφάσεις, διεθνή ζητήματα, στην διεθνή κοινότητα συνολικά. Είναι μια στρατηγική, μια προβληματική κατάσταση από την οποία, όσοι δεν τον έχουν καταλάβει, ήρθε η στιγμή να δουν ξεκάθαρα το ποια Τουρκία έχουμε δίπλα μας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις