Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Ο Ερντογάν πρόεδρος ξανά στην Τουρκία μετά τη νίκη στις εκλογές – 47,84% ο Κιλιτσντάρογλου

Ο Ερντογάν πρόεδρος ξανά στην Τουρκία μετά τη νίκη στις εκλογές – 47,84% ο Κιλιτσντάρογλου
Φωτογραφία Reuters

Η τρίτη θητεία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας είναι γεγονός, μετά την πανηγυρική νίκη του στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με  52,16% % έναντι 47,84% που συγκέντρωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με την ενσωμάτωση να βρίσκεται στο 99,85%.

Ύστερα από 20 χρόνια στην εξουσία, ο “σουλτάνος” απειλήθηκε για πρώτη φορά από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχοντας τη στήριξη των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, είχε τη μοναδική ευκαιρία να ανατρέψει τον “σουλτάνο”. Αλλά την έχασε…  

Μπορεί ο πρώτος γύρος των εκλογών στην Τουρκία να εξελίχθηκε σε ντέρμπι, ωστόσο ο δεύτερος αποδείχθηκε… περίπατος – όπως αναμενόταν- για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. “Σήμερα νίκησε η Τουρκία. Σήμερα νίκησαν οι 85 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες… Θα είμαστε μαζί ως το θάνατο”, είπε στη νικητήρια ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ενώ από την πλευρά του ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ξεκαθάρισε ότι δεν θα παραιτηθεί, τονίζοντας ότι “ζήσαμε την πιο άδικη διαδικασία των τελευταίων ετών. Δεν θα δαμάσει την βούλησή μας ένας ολιγάρχης”.

Στις μεγάλες πόλεις ο Κιλιτσντάρογλου, στις σεισμόπληκτες ο Ερντογάν

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κέρδισε σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, ενώ στις σεισμόπληκτες νικητής αναδείχθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ακριβώς και στον πρώτο γύρο της 14ης Μαΐου. 

Στην Άγκυρα, ο Κιλιτσντάρογλου πήρε 51,2% και ο Ερντογάν 48,8%. Μια από τα ίδια και στην Κωνσταντινούπολη, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης να συγκεντρώνει 51,8% και τον πρόεδρο της χώρας 48,2%. Νικητής στη Σμύρνη αναδείχθηκε -όπως αναμενόταν- ο Κιλιτσντάρογλου έχοντας 67,1%, με τον Ερντογάν να φτάνει το 32,9%.

Όσον αφορά στις σεισμόπληκτες περιοχές, με εξαίρεση το Χατάι -όπου η διαφορά ήταν οριακή (50,1% έναντι 49,9% του αντιπάλου του)- η υπεροχή του Ερντογάν ήταν συντριπτική. Ενδεικτικά, στο Καρχαμανμαράς, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε το 75,8% των ψήφων με τον Κιλιτσντάρογλου να έχει μόλις 24,2% και στο Γκαζιάντεπ συγκέντρωσε 62,7% έναντι 37,3% του αντιπάλου του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις