Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Ο Ερντογάν στον τάφο του Μωάμεθ του Πορθητή

Ερντογάν Μωάμεθ Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Από τη στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δώσει τα χέρια με τον εθνικιστή Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δεν θα μπορούσε να μην “χρησιμοποιήσει” (ιδίως φέτος, λίγο πριν από τις εκλογές) την επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης για να κερδίσει ψήφους.

Το πρωί της Τρίτης, της ημέρας που συμπληρώνονται 565 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν φρόντισε να ρίξει… δίχτυ προς τους εθνικιστές και ιδιαίτερα θρησκευόμενους ψηφοφόρους. Πως; Πηγαίνοντας στον τάφο του Μωάμεθ του Πορθητή και προσευχόμενος.

Ο Ερντογάν, όπως μετέδωσε και ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, διάβασε προσευχή από το Κοράνι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον τάφο του Μωάμεθ του Β’.

Νωρίτερα, είχε φροντίσει να δώσει… δείγματα γραφής για το πως θα χειριστεί τη σημερινή ημέρα. Η τουρκική προεδρία έφτιαξε video σχεδόν 3.50 λεπτών, με το οποίο παρουσιάζει τη δική της… οπτική για την ιστορία το 1453.

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης με τα μάτια του Ερντογάν

Το video ξεκινά με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Με τους στρατιώτες του Μωχάμετ του Πορθητή να σέρνουν τα καράβια στη στεριά.

Στη διάρκειά του, όμως, εμφανίζονται πολλές σημαντικές μορφές της τουρκικής ιστορίας. Ο Σουλτάνος Αμπντουλχαμίντ, ο Αντνάν Μεντερές, ο Τουργκούτ Οζάλ. Η αναφορά στον Κεμάλ Ατατούρκ υπάρχει αλλά είναι… έμμεση. Και φυσικά η αυλαία κλείνει με τον ίδιο τον Ερντογάν…

Στο βίντεο συχνά εμφανίζονται και οι σημαίες με τις τρεις ημισελήνους.

Δείτε το video για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Η 565 επέτειος από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης θα εορταστεί με διάφορους τρόπους στην πόλη. Πριν όμως ξεκινήσουν οι εορτασμοί, ο Ερντογάν θέλησε να δώσει τον… τόνο. Και έφτιαξε το παραπάνω βίντεο. Ο Μωάμεθ ο Πορθητής, ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, ο Αμπντουλχαμίτ Χαν κάνουν την εμφάνισή τους, μεταξύ πολλών άλλων.

Τα τεράστια άλογα των Οθωμανών περνούν τον Βόσπορο σαν η θάλασσα να είναι… ποταμάκι. Και με ένα άλμα περνούν τη θρυλική γέφυρα για να φτάσουν στην Πόλη και να την κατακτήσουν. Και σιγά σιγά, η Κωνσταντινούπολη γίνεται… Ιστανμπούλ. Με τα τζαμιά της και τους σουλτάνους της να παρακολουθούν της επέλαση των Οθωμανών…

«Προχώρα παλληκάρι μου» λέει ο αφηγητής καθώς το video δείχνει τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή. «Στο όνομα του Αλλάχ, προχώρα στο δίκαιο του Θεού και ο Θεός θα είναι μαζί σου (…) Εσύ προχώρα σουλτάνε μου, στο όνομα του Αλλάχ. Προχώρα στο δρόμο του δικαίου, η κυριαρχία και η φήμη σου να συνεχιστεί από εδώ στους αιώνες

Η Καλλίπολη και ο Ερντογάν

Το video συνεχίσει με εικόνες από τη Μάχη της Καλλίπολης κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εδώ υπάρχει η αναφορά στον Κεμάλ Ατατούρκ. Μόνο που είναι… έμμεση, αφού ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας δεν αποτυπώνεται στο video όπως οι Μεντερές και Οζάλ, ομοϊδεάτες του Ερντογάν.

Όλοι όσοι εμφανίζονται, παρακολουθούν με δέος και έκσταση τα άλογα των Οθωμανών του Μωάμεθ του Πορθητή να καλπάζουν προς την Κωνσταντινούπολη.

Ο μοναδικός που δεν… βλέπει τον καλπασμό προς την Πόλη είναι φυσικά ο Ερντογάν. Το πλάνο, στο τέλος του video, δείχνει τον Τούρκο πρόεδρο να αποθεώνεται από το πλήθος. Και ο αφηγητής, ακούγεται να λέει: «Εσύ όμορφε στρατηγέ, δεν άλωσες μόνο μια πόλη. Έγινες πηγή έμπνευσης και στα παλληκάρια που ήρθαν μετά από εσένα. Εσύ έτσι προχώρα κύριέ μου, ο κόσμος να δει δύναμη, να δει πίστη, να δει νίκη», όπως είπε ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΙ.

Επόμενο καρέ, ο Μωάμεθ που μπαίνει στην Κωνσταντινούπολη και το video τελειώνει με αυτή την εικόνα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις