Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο Ερντογάν θα μιλήσει στο Σαράγεβο – Αλλά η Βοσνία… δεν το ξέρει

Ερντογάν Βοσνία
Φωτογραφία Αρχείου Reuters

Άλλοι του έκλεισαν την πόρτα. Αλλά φαίνεται πως βρήκε… παράθυρο στη Βοσνία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήθελε να κάνει μια προεκλογική ομιλία στο εξωτερικό. “Ανακοίνωσε” πως θα την κάνει στο Σαράγεβο. Αλλά ίσως η κυβέρνηση της χώρας δεν το… ξέρει.

Το ότι ο Ερντογάν θα κάνει προεκλογική ομιλία στο Σαράγεβο το δήλωσε ο Τούρκος πρεσβευτής στη Βοσνία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας θα απευθύνει ομιλία ενόψει των πρόωρων εκλογών της 24ης Ιουνίου σε υποστηρικτές του στην πρωτεύουσα της Βοσνίας, δήλωσε ο Τούρκος πρεσβευτής στο Σαράγεβο.

Αλλά Βόσνιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι δεν είναι ενήμεροι όσον αφορά στην επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου!

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν απαγορεύσει σε Τούρκους πολιτικούς να κάνουν προεκλογική εκστρατεία στο έδαφός τους. Ο Ερντογάν είχε πει πως το κόμμα του σχεδιάζει να κάνει την πρώτη του μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη και, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανήγγειλε ότι θα γίνει στο Σαράγεβο.

Πιο… γρήγορα στη Βοσνία ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρεσβευτής Χαλντούν Κοτς εξήγησε στο βοσνιακό Ομοσπονδιακό Πρακτορείο Ειδήσεων (Fena) ότι ο Ερντογάν θα επισπεύσει την επίσημη επίσκεψή του στη Βοσνία. Αυτή, αρχικά προγραμματιζόταν να γίνει τον Ιούνιο, αλλά αναπρογραμματίστηκε για την 20ή Μαΐου λόγω των πρόωρων εκλογών.

«Θεωρούμε την επίσκεψη αυτή επίσκεψη εργασίας, που θα επικεντρωθεί σε ζητήματα όπως η οικονομία, το εμπόριο, οι επενδύσεις και η περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών», είπε ο Κοτς στο Fena.

Έριξαν… πόρτα στον Ερντογάν

Η Ολλανδία και η Γερμανία (σ.σ. δύο χώρες με μεγάλες κοινότητες πολιτών τουρκικής καταγωγής και τούρκων μεταναστών) και Αυστρία έχουν ήδη κλείσει την πόρτα. Έχουν καταστήσει σαφές πως δεν θα επιτρέψουν σε τούρκους πολιτικούς να οργανώσουν προεκλογικές εκδηλώσεις στο έδαφός τους, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας.

Ο Κοτς σημείωσε ότι ο Ερντογάν θα παραστεί στο συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών. Είναι η μη κυβερνητική οργάνωση που είχε καλέσει Τούρκους πολιτικούς να μιλήσουν στη Γερμανία όταν διεξαγόταν η προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα. Τότε, αυτό απαγορεύτηκε από τις γερμανικές αρχές. Και φυσικά προκάλεσε την οργή του “σουλτάνου”.

Η εκδήλωση αυτή θα γίνει σε ένα ανακαινισμένο ολυμπιακό στάδιο που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 20.000 ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις