Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Ο Ερντογάν βρήκε τρόπο να εκμεταλλευτεί τον κορονοϊό υπέρ της τουρκικής οικονομίας

κορονοϊός
Φωτογραφία Reuters

Στις επιπτώσεις που θα έχει η πανδημία του κορονοϊού στην τουρκική οικονομία αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη σύσκεψη με αξιωματούχους και ηγετικά στελέχη, την οποία συγκάλεσε, προκειμένου να ληφθούν μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού στη χώρα του. Παράλληλα, βέβαια, βρήκε και πώς θα… εκμεταλλευτεί την πανδημία υπέρ της τουρκικής οικονομίας!

Η σύσκεψη διεξήχθη μία ημέρα μετά τον πρώτο θάνατο από κορονοϊό στην Τουρκία.

“Θα υπάρξουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις δεδομένου ότι ο κορονοϊός έχει οδηγήσει πρακτικά την καθημερινή κοινωνική δραστηριότητα σε παύση”, είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. Και πρόσθεσε:  “Έχουμε μπροστά μας την υποχρέωση να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού και να κρατήσουμε ζωντανή την παραγωγή, το εμπόριο και την απασχόληση στην οικονομία”.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε τον ιδιωτικό τομέα να βοηθήσει την κυβέρνηση να διατηρήσει τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας από τη νομισματική κρίση του 2018, ενώ σημείωσε ότι θα ανακοινώσει μέτρα αργότερα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Ο Ερντογάν ανέφερε, πάντως, ότι η Τουρκία θα μπορούσε να καταστεί εναλλακτικός προορισμός για μεταποιητική δραστηριότητα έναντι της Κίνας, απ’ όπου ξεκίνησε η εξάπλωση του ιού.

“Οι εξελίξεις σχετικά με τη διάδοση του ιού, αλλά και η πτώση της τιμής του πετρελαίου, δίνουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στην Τουρκία”, κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το… φρένο στις εξαγωγές

Πριν από τη σύσκεψη υπό τον Ερντογάν, η Τουρκία επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές κολόνιας και χημικών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αντισηπτικών, δεδομένου ότι η εσωτερική ζήτηση έχει εκτοξευτεί. Οι εξαγωγές τέτοιου τύπου προϊόντων θα υπόκεινται σε κυβερνητική έγκριση, σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα ενίσχυσε χθες τη ρευστότητα στις αγορές καθώς η χώρα ετοιμάζεται για πιθανό πλήγμα στην οικονομία της. Η κυβέρνηση έχει κλείσει χώρους μαζικής συνάθροισης ανθρώπων, όπως τα καφέ και τα κλαμπ, προσπαθώντας να μειώσει την εξάπλωση του κορονοϊού.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στην Τουρκία αυξήθηκε σε 98, με τον υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κότζα να αναφέρει 51 νέα περιστατικά αργά το βράδυ της Τρίτης. Ένας 89χρονος ασθενής έχασε τη ζωή του αφού κόλλησε τον ιό από πρόσωπο που σχετιζόταν με την Κίνα, πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Υγείας.

Πηγή: Hurriyet

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις