Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο φόνος που ενέπνευσε μία δασκάλα δημοτικού να γίνει καλλιτέχνης

Ο φόνος που ενέπνευσε μία δασκάλα δημοτικού να γίνει καλλιτέχνης
Φωτογραφία αρχείου - Reuters

Πριν από δέκα χρόνια, η Margo McDaid από τη Βρετανία πήρε μια απόφαση που άλλαξε τη ζωή της. Να εγκαταλείψει τη θέση της ως δασκάλα δημοτικού μετά την τραγική δολοφονία μιας μαθήτριάς της.

Το σοκαριστικό γεγονός της δολοφονίας ενός παιδιού, έκανε την τότε δασκάλα να επαναξιολογήσει τη ζωή της και αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να κυνηγήσει το όνειρο της ζωής της να γίνει καλλιτέχνης.

Μετακομίζοντας από το κέντρο της πόλης του Λονδίνου στην ακτή του Κεντ, ο McDaid δεσμεύτηκε να δημιουργεί τουλάχιστον έναν πίνακα κάθε μέρα. Με το όνομα «Margo in Margate», έκτοτε έχει πουλήσει πάνω από 16.000 έργα τέχνης, χαρούμενα και γεμάτα χρώματα, με στόχο να εμψυχώνει τις γυναίκες.

«Κάποιος είπε ότι η δουλειά μου είναι αδικαιολόγητα γυναικεία και αυτό είναι κάτι για το οποίο είμαι πραγματικά περήφανη», εξηγεί, σύμφωνα με το BBC.

Η Ντρου Μπάριμορ είναι μία από τους διάσημους θαυμαστές της και τα έργα της McDaid εμφανίζονται εβδομαδιαία στο Celebrity Gogglebox. Η τέχνη της έχει βρει ακόμη και θέση στο σαλόνι παικτών στο Brighton and Hove Albion Football Club.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι πέρυσι, το περισσότερο που είχε πουλήσει μια φωτογραφία ήταν 250 λίρες, αυτό πρόκειται να αλλάξει αυτή την εβδομάδα, που η Margo ανοίγει μια σόλο έκθεση στην Helm Gallery στο Μπράιτον.

Μιλώντας στο στούντιό της με ένα πινέλο στο χέρι, η Margo εξήγησε πώς το τραύμα που βίωσε ως δασκάλα το 2006 άλλαξε τη ζωή της για πάντα.

«Υπήρχε ένα κοριτσάκι στην τάξη μου και δυστυχώς, δολοφονήθηκε, μαζί με τη μαμά της, από τον φίλο της μαμάς της την ημέρα που βγήκε από τη φυλακή. Αυτό άλλαξε πραγματικά τη ζωή μου» λέει.

Όπως περιγράφει, αρχικά σκέφτηκε ότι το αντιμετωπίζει καλά όμως τρεις μήνες μετά φοβήθηκε ότι παθαίνει εγκεφαλικό.

«Τότε κατάλαβα ότι πρέπει να έχεις έναν λόγο για να ζεις – κάτι που θα σε κάνει να θέλεις να σηκώνεσαι από το κρεβάτι κάθε πρωί – γιατί το είχα χάσει. Δεν μπορούσα να σηκωθώ από το κρεβάτι. Πραγματικά ήμουν εντελώς κομμάτια από αυτό που είχε συμβεί».

Κάθε μέρα ένας πίνακας 

Η τέχνη έπαιξε τεράστιο ρόλο στην ανάρρωσή της. Τη δεκαετία του 1990, είχε μετακομίσει Βόρεια Ιρλανδία όπου σπούδασε στο Camberwell Art College. Μετά την τραγωδία, αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψει στο αρχικό της πάθος.

«Συνειδητοποίησα ότι η ζωή κυλούσε πολύ γρήγορα. Ήμουν 44 και σκέφτηκα ότι έπρεπε να επιστρέψω στα πράγματα που αγαπώ».

Άρχισε να σχεδιάζει μικρές εικόνες σε ένα γραφείο στην κρεβατοκάμαρά της κάθε βράδυ. Το 2013 ξεκίνησε να ζωγραφίζει έναν πίνακα τη μέρα κάτι που συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Το 2016, άνοιξε το πρώτο της pop-up κατάστημα στο Μάργκεϊτ, χρησιμοποιώντας το όνομα Margo γιατί όπως εξομολογείται: «Είναι υπέροχο να έχεις την ελευθερία να είσαι διαφορετικός άνθρωπος. Είμαι η Margo McDaid. Δουλεύω ως Margo στο Μάργκεϊτ και μετά τα πάντα είναι πιθανά. Έχω τόση ελευθερία ως καλλιτέχνης να κάνω ό,τι θέλω και να είμαι δημιουργική».

Το επόμενο έτος σηματοδότησε μια πραγματική καμπή, όταν η Turner Contemporary, γκαλερί τέχνης στο Μάργκεϊτ άρχισε να πουλά τα έργα της στο κατάστημά της.

Τώρα πολλά από τα τοπικά καταστήματα κρεμούν τα έργα της στους τοίχους τους και τα πουλάνε. Για κάποιους οι πίνακες αυτοί έχουν και θεραπευτικό ρόλο.

Όπως για την Kara όταν έχασε τη μαμά της από καρκίνο. Η Kara εξηγεί ότι, μετά τον θάνατο της μαμάς της, «το να έχω τη δουλειά της Margo στο σπίτι, μου έδινε αυτοπεποίθηση και δύναμη να συνεχίσω. Με βοήθησε πραγματικά να αντιμετωπίσω τη θλίψη μου. Ήταν μια ιδιαίτερη πηγή παρηγοριάς».

Η νέα ατομική έκθεση της Margo περιλαμβάνει 126 φωτογραφίες γυναικών και η 54χρονη, μητέρα δύο αγοριών είναι πολύ συγκινημένη για όσα έχει καταφέρει και δεν σκοπεύει να τα παρατήσει.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις