Κόσμος

Ο Γκρούεφσκι αποφάσισε εκλογές στα Σκόπια στις 24 Απριλίου

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, θα προχωρήσει τελικά στη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 24 Απριλίου, παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης και το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει αυτή στις εκλογές.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Ν.Γκρούεφσκι, σε δηλώσεις του πριν από λίγο, ανέφερε ότι το κόμμα του, το VMRO-DPMNE, αποφάσισε να κινήσει τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή εκλογών στις 24 Απριλίου, ώστε η χώρα να εξέλθει από την πολιτική κρίση και να προχωρήσει μπροστά.

Σε λίγη ώρα αναμένεται να συγκληθεί η ολομέλεια της Βουλής για να επικυρώσει την παραίτηση του Ν.Γκρούεφσκι από το πρωθυπουργικό αξίωμα. Ακολούθως, η Βουλή της χώρας, στην οποία τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού του Νίκολα Γκρούεφσκι διαθέτουν ισχυρή πλειοψηφία, θα προχωρήσει στην ανάδειξη μίας υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα είναι ο γενικός γραμματέας του VMRO-DPMNE, Έμιλ Ντιμτρίεφ, ο οποίος θεωρείται στενός συνεργάτης του Ν.Γκρούεφσκι.

Η σημερινή κίνηση του Ν.Γκρούεφσκι να δρομολογήσει τις εξελίξεις για να διεξαχθούν οι εκλογές στις 24 Απριλίου, θεωρείται από αναλυτές στα Σκόπια ως «αιφνιδιαστική», καθώς μόλις πριν από δύο ημέρες είχαν αποτύχει οι συνομιλίες των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ για την οριστικοποίηση των εκλογών κατά την παραπάνω ημερομηνία, λόγω των αντιρρήσεων της αντιπολίτευσης.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ, είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση που διεξαχθούν εκλογές στις 24 Απριλίου, το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε αυτές, καθώς όπως είχε αναφέρει, δεν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις εκείνες που θα διασφαλίζουν δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές, επιρρίπτοντας γι’ αυτό την ευθύνη στην κυβέρνηση του Ν.Γκρούεφσκι.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι από τη μεριά του, είχε κατηγορήσει τον Ζόραν Ζάεβ ότι αναζητά δικαιολογίες για να αποφύγει τις εκλογές στις 24 Απριλίου, επειδή γνωρίζει ότι θα ηττηθεί σε αυτές.

Υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών στις 24 Απριλίου έχουν ταχθεί και τα δύο μεγαλύτερα αλβανικά κόμματα στη χώρα: το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι και το αντιπολιτευόμενο DPA του Μεντούχ Θάτσι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιαπωνία: Αμερικανός πεζοναύτης κατηγορείται για την δολοφονία 39χρονης στην Οκινάουα – Διαδηλώσεις στο Τόκιο
20χρονος υποδεκανέας Ντέβιν Τζέικομπ Μπάλαρντ, φέρεται να σκότωσε την Άννα Γιαγκί σε ξενοδοχείο στη Νάχα - Διαδηλωτές καταγγέλλουν εγκλήματα Αμερικανών στρατιωτικών στη χώρα
Ιαπωνία
Bloomberg: Στον «πάγο» από το Eurogroup το αίτημα Ελλάδας και Ιταλίας για επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας λόγω της ενεργειακής κρίσης
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Βάλντις Ντομπρόβσκις ζητά δημοσιονομική σύνεση: «Θα εξετάσουμε πιο διεξοδικά τα αιτήματα Ελλάδας και Ιταλίας για μεγαλύτερη ευελιξία»
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία και την Παραγωγικότητα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, και ο Πιερ Γκραμένα, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), μιλούν σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο 10
Ένας «παλιός φίλος», μια σόμπα και ένα σαμοβάρι: Η φωτογραφία από τα γενέθλια του Πούτιν με τον πρώην Γερμανό καγκελάριο, Σρέντερ
Ο Πούτιν γιόρτασε τα γενέθλιά του με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ στην κατοικία του στη Μόσχα, ο πρώην καγκελάριος έφτασε στη Ρωσία για δουλειές που σχετίζονται με την αλυσίδα Globus
Πηγή φωτογραφιών: AFP
Ουκρανία: Στις ΗΠΑ οι διαπραγματευτές του Ζελένσκι για συνομιλίες με τους απεσταλμένους Τραμπ – Στόχος ο τερματισμός του πολέμου με τη Ρωσία
Διήμερες επαφές στο Μαϊάμι, την ώρα που η Μόσχα απορρίπτει την πρόταση για εκεχειρία στον ενεργειακό τομέα και στη θάλασσα
Βολοντίμιρ Ζελένσκι