Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Πολιορκία της Μοσούλης: Πήραν από τους τζιχαντιστές το κτίριο της τηλεόρασης – Στο “κατώφλι” της πόλης οι ιρακινοί

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC, οι ιρακινές ειδικές δυνάμεις είναι αντιμέτωπες με ισχυρή αντίσταση από τους τζιχαντιστές
– Παράλληλα, οι μονάδες του στρατού προωθούνται από το νότο
– Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ-Αμπάντι κάλεσε τους τζιχαντιστές να παραδοθούν
– “Δεν θα έχουν καμία διέξοδο και δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγουν από εμάς”, είπε χαρακτηριστικά
– ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ και ΒΙΝΤΕΟ

Η προσπάθεια ανακατάληψης του τελευταίου προπύργιου των τζιχαντιστών στη Μοσούλη, συνεχίζεται σήμερα, με τον ιρακινό στρατό να έχει φτάσει στα ανατολικά προάστια της πόλης.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, οι ιρακινές δυνάμεις συναντούν την σθεναρή αντίσταση του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο με νύχια και με δόντια προσπαθεί να διατηρήσει το τελευταίο της προπύργιο στη χώρα εκτοξεύοντας χειροβομβίδες και πυρά.  

Καπνοί υψώνονταν στον αέρα ανατολικά του προπυργίου των ισλαμιστών, και ακούγονταν ήχοι πυροβολικού, δήλωσε δημοσιογράφος του Reuters κοντά στη Μπαζουάια, περίπου πέντε χιλιόμετρα ανατολικά της Μοσούλης. Εκρήξεις ακούγονταν ακόμα πιο ανατολικά.

“Αυτή τη στιγμή δίνουμε μάχες στα ανατολικά περίχωρα της Μοσούλης”, είπε ο υποστράτηγος Αμπντούλ Ουαχάμπ αλ Σαΐντι, της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. “Ασκείται πίεση σε όλες τις πλευρές της πόλης για να μπορέσουμε να εισέλθουμε στο κέντρο της πόλης”.

Οι μονάδες των επίλεκτων αντιτρομοκρατικών δυνάμεων του Ιράκ εισήλθαν στον τηλεοπτικό σταθμό της Μοσούλης, καταλαμβάνοντας το πρώτο -από την έναρξη της γενικής επίθεσης στις 17 Οκτωβρίου- σημαντικό κτίριο στην ιρακινή μητρόπολη, που βρίσκεται στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους εδώ και δύο χρόνια, όπως ανακοίνωσε διοικητής του σώματος.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ-Aμπάντι, εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση φορώντας την στρατιωτική του στολή να λέει: “Δεν έχουν άλλη επιλογή. Είτε θα παραδοθούν ή θα πεθάνουν”. Και πρόσθεσε: “Θα περικυκλώσουμε τη Daesh από όλες τις γωνίες και Θεού θέλοντος θα κόψουμε το κεφάλι του φιδιού. Δεν θα έχουν καμία διέξοδο και δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγουν από εμάς”. 

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC, Ian Pannell, που ταξιδεύει με τις μονάδες της Αντιτρομοκρατικής (Counter-Terrorism Service- CTS), τη Δευτέρα βρήκαν αντίσταση κατά την προέλασή τους, ενώ παγιδευμένα αυτοκίνητα της τρομοκρατικης οργάνωσης είχαν στόχο το στρατιωτικό κομβόι.

Τη Δευτέρα μονάδες του ιρακινού στρατού ανακατέλαβαν κάποια χωριά στα ανατολικά, βόρεια και νότια της Μοσούλης.

ΦΩΤΟ: REUTERS

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε