Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ο Καναδάς συμφωνεί με τον ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca: Υπερτερούν τα οφέλη

Ο Καναδάς συμφωνεί με τον ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca: Υπερτερούν τα οφέλη
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υποστηρίζει – μετά τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) – και η υγειονομική υπηρεσία του Καναδά. Το εν λόγω εμβόλιο, όπως δήλωσε η Health Canada, δεν συνδέεται με αύξηση στον συνολικό κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος.

«Η Health Canada επιβεβαιώνει ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 στην προστασία των Καναδών από την COVID-19 συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων», αναφέρει η ρυθμιστική αρχή σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Πέμπτη.

«Μέχρι σήμερα στον Καναδά έχει υπάρξει μια αναφορά για εγκεφαλικό που εμφανίστηκε σε έναν άνθρωπο μετά τον εμβολιασμό», προσθέτει η καναδική ρυθμιστική αρχή. «Η περίπτωση αυτή αξιολογήθηκε από την Health Canada και προσδιορίστηκε ότι δεν είχε σχέση με το εμβόλιο».

Click4more: Κορονοϊός: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητά μεγαλύτερη αμοιβαιότητα και ειλικρίνεια στις εξαγωγές εμβολίων

Νωρίτερα χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο αυτό είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό» και η βρετανική ρυθμιστική αρχή σημείωσε ότι η χρήση του θα πρέπει να συνεχιστεί, μετά την αναστολή της χρήσης του από περισσότερες από 12 χώρες έπειτα από πληροφορίες για σπάνιες θρομβώσεις.

Η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν στη συνέχεια τα σχέδιά τους για την επανάληψη της χρήσης του εμβολίου.

Η Health Canada σημείωσε επίσης ότι αξιολόγησε διαθέσιμα στοιχεία για τα περιστατικά και προσδιόρισε ότι το εμβόλιο αυτό δεν συνδέεται με αύξηση στον συνολικό κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος.

Ο Καναδάς χρησιμοποιεί δόσεις του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που έχουν παρασκευαστεί στο Ινστιτούτο Serum της Ινδίας. Η χώρα έχει λάβει 500.000 δόσεις του εμβολίου και αναμένει να λάβει άλλες 1,5 εκατομμύριο ως τον Μάιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις