Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ο καπνός από τις φωτιές στην Αυστραλία σκότωσε 445 ανθρώπους

Ο καπνός από τις φωτιές στην Αυστραλία σκότωσε 445 ανθρώπους
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο καπνός που εκλύθηκε από τις πρόσφατες φωτιές που κατέκαψαν την Αυστραλία ευθύνεται για τον θάνατο 445 ανθρώπων και τη νοσηλεία περισσότερων από 4.000, δήλωσε μία ειδικός που κατέθεσε στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε η κυβέρνηση της χώρας για την καταστροφή.

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πυρκαγιές και χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές αυτές που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο και κατασβέστηκαν τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με την ειδικό σε θέματα περιβαλλοντικής υγείας, που κατέθεσε ενώπιον της βασιλικής επιτροπής έρευνας η οποία έχει αναλάβει να προετοιμάσει την Αυστραλία για άλλες φυσικές καταστροφές, αν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τον καπνό που εκλύθηκε ο συνολικός απολογισμός των νεκρών είναι πολύ υψηλότερος.

Η Φέι Τζόνσον, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ινστιτούτο Menzies του πανεπιστημίου της Ταζμανίας, εξήγησε ότι βάσει την έρευνάς της 445 θάνατοι οφείλονται στις πυρκαγιές, όπως και 3.340 νοσηλείες και 1.373 επισκέψεις στα επείγοντα.

“Εκτιμάμε ότι οι δαπάνες για την υγεία, που συνδέονται με τους πρόωρους θανάτους και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, ανέρχονται σε 2 δισεκ. δολάρια Αυστραλίας (1,20 δισεκ. ευρώ), εξήγησε.

Σύμφωνα με τη Τζόνσον, το ποσό αυτό “είναι σχεδόν δεκαπλάσιο” σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Ωστόσο σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται το κόστος των ασθενοφόρων, της απώλειας παραγωγικότητας ή κάποιων ασθενειών οι επιπτώσεις των οποίων δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν, όπως ο διαβήτης.

Η καθηγήτρια εκτίμησε ότι το 80% των Αυστραλών, δηλαδή 20 εκατομμύρια άνθρωποι, επηρεάστηκαν από τον καπνό από τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν περισσότερα από 100 εκατομμύρια στρέμματα γης.

Η πόλη του Σίδνεϊ βρέθηκε καλυμμένη επί πολλές εβδομάδες από πυκνό, τοξικό καπνό όταν μεγάλες πυρκαγιές μαίνονταν γύρω από την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Αυστραλίας. Το ίδιο συνέβη και με την πρωτεύουσα Καμπέρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις