Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Ο καταζητούμενος ναρκέμπορας «Matamba» σκοτώνεται σε αστυνομική επιχείρηση μετά την απόδρασή του από φυλακή της Κολομβίας

ναρκεμπορας
Στη φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Εθνική Αστυνομία της Κολομβίας φαίνεται το σώμα του Juan Larinson Castro Estupinan - Colombian National Police/AFP.

Ο ναρκέμπορας Matamba που ανήκε στο παραστρατιωτικό καρτέλ της «Φυλή του Κόλπου» (Clan del Golfo) είχε πληροφορίες για τις σχέσεις αξιωματικών του Κολομβιανού στρατού με συμμορία η οποία διακινούσε ναρκωτικά.

Ο πρώην πρόεδρος Ivan Duque έγραψε στο Twitter ότι ο Juan Larinson Castro Estupiñán, γνωστός και ως «Matamba» – πρώην αρχηγός της Φυλής του Κόλπου και ένας από τους πλέον καταζητούμενους εγκληματίες της Κολομβίας – είχε «εξουδετερωθεί».

Η Φυλή του Κόλπου, το μεγαλύτερο παραστρατιωτικό καρτέλ ναρκωτικών της Κολομβίας, ξεκίνησε ένα κύμα εκδικητικής βίας τον προηγούμενο μήνα, κλείνοντας σχολεία και ακινητοποιώντας τα μέσα μεταφοράς στο βόρειο τμήμα της χώρας, ύστερα από την έκδοση του αρχηγού της, Dairo Antonio Usaga, στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών.

«Συνεχίζουμε να καταφέρουμε χτυπήματα στη Φυλή του Κόλπου», δήλωσε ο Duque και πρόσθεσε: «κανένας ληστής δεν θα βρίσκει λαγούμι να κρυφτεί».

O Matamba είχε βασικό ρόλο στη μεταφορά ναρκωτικών στo Nariño που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χώρας και ήταν αρχηγός της συμμορίας Cordillera Sur η οποία είχε συμμαχήσει με τη Φυλή του Κόλπου. Είχε επίσης πληροφορίες σχετικά με τις σχέσεις αξιωματικών του στρατού, συμπεριλαμβανομένου και ενός στρατηγού, με το καρτέλ της Φυλής του Κόλπου.

ναρκεμπορας
Ο ναρκέρμπορας Juan Larinson Castro Estupiñán, γνωστός ως Matamba. Φωτογραφία: Policía Nacional

Ο Matamba δραπέτευσε από τη φυλακή La Picota στις 18 Μαρτίου με τη βοήθεια τουλάχιστον ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου. Οι κάμερες ασφαλείας δείχνουν ένα σωφρονιστικό υπάλληλο να αφήνει μια πόρτα μισάνοιχτη από την οποία βγαίνει ο ναρκέμπορας με στολή σωφρονιστικού υπαλλήλου. 

Ο φρουρός που τον βοήθησε συνελήφθη ενώ άλλοι 55 σωφρονιστικοί υπάλληλοι της φυλακής La Picota τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Οι δικηγόροι του Matamba ισχυρίστηκαν ότι ο ναρκέμπορας δεν είχε ποτέ δραπετεύσει, αλλά κρυβόταν μέσα στη φυλακή ενώ διαπραγματευόταν την παράδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες με αντάλλαγμα πληροφορίες για τις διαδρομές των ναρκωτικών.

Στην Κολομβία, ο Matamba αντιμετώπιζε κατηγορίες για ανθρωποκτονία, εκβιασμό και παράνομη οπλοφορία.

Στο παρελθόν είχε ακόμη προσποιηθεί ότι ήταν νεκρός πληρώνοντας για ένα πιστοποιητικό θανάτου που θα τον εξαφάνιζε από τα ραντάρ της αστυνομίας. Όμως, συνελήφθη το Μάιο του 2021 στην περιοχή Santander, την ίδια περιοχή στην οποία έπεσε νεκρός.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες που είχαν ζητήσει την έκδοσή του θεωρούσαν πως ο Matamba είχε πληροφορίες για τα κέντρα παραγωγής κοκαΐνης, τα δίκτυα μεταφοράς των ναρκωτικών στην Κεντρική Αμερική και τους εγκληματικούς δεσμούς με μεξικανικά καρτέλ.

Ως ανήλικος, εντάχθηκε στην αντάρτικη ομάδα FARC από την οποία όμως δραπέτευσε για να ενταχθεί σε παραστρατιωτικές ομάδες. Μετά την αποστράτευσή του δημιούργησε συμμορίες που τρομοκρατούσαν τους κατοίκους της πόλης Tumaco. Το 2016 συνελήφθη αλλά δραπέτευσε δύο φόρες. «Έχοντας το πλεονέκτημα του κατ΄ οίκον περιορισμού, δραπέτευσε και ξεκίνησε τη δημιουργία μιας δομής με την ονομασία  Cordillera del Sur στο Nariño», σύμφωνα με τα αρχεία της αστυνομίας.

Πηγές: AFP και Catalina Oquendo, El Pais

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις