Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν… “μίλησε”! “Τι μου υποσχέθηκε ο Τραμπ” – Νέα… αποθέωση από τον Αμερικανό πρόεδρο

Κιμ Γιονγκ Ουν Τραμπ

Περίμενε να επιστρέψει στη Βόρεια Κορέα για να… “μιλήσει” για όσα έγιναν στη Σιγκαπούρη ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Εν αντιθέσει με τον Ντόναλντ Τραμπ που όχι μόνο έδωσε συνέντευξη Τύπου (πάνω από μια ώρα μιλούσε) αλλά συνεχίζει την… “επίθεση” αγάπης και μέσω twitter.

Μέσω του επίσημου πρακτορείου της Βόρειας Κορέας, KCNA, “μίλησε” ο Κιμ Γιονγκ Ουν για όσα έγιναν στη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ. Για όσα συμφώνησαν και όσα του υποσχέθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος. Όπως και ο Αμερικανός πρόεδρος έτσι και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας μίλησε για τις προσκλήσεις που απηύθυναν ο ένας στον άλλο.

Ο Κιμ προσκάλεσε τον Τραμπ να επισκεφτεί την Πιονγκγιάνγκ και ο Τραμπ κάλεσε τον Κιμ στην Ουάσινγκτον. Αμφότεροι τις αποδέχτηκαν. «Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προσκάλεσε τον Τραμπ να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Πιονγκγιάνγκ εν ευθέτω χρόνω» και «ο Τραμπ προσκάλεσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν να πάει στις ΗΠΑ», ανέφερε το KCNA.

«Οι δύο ηγέτες αποδέχθηκαν ευχαρίστως τις αμοιβαίες προκλήσεις, πεπεισμένοι ότι (οι επισκέψεις αυτές) θα αποτελέσουν επίσης σημαντικές ευκαιρίες για τη βελτίωση των σχέσεων» μεταξύ των δύο χωρών, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Κιμ Γιονγκ Ουν: Αποπυρηνικοποίηση αλλά με όρους

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορεάς φτόντισε να στείλει κι ένα μήνυμα. Πως θεωρεί ότι η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου εξαρτάται από τον αμοιβαίο τερματισμό κάθε ενέργειας που οδηγεί σε αντιπαλότητα ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε (σ.σ. κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής) ότι προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο και να επιτευχθεί η αποπυρηνικοποίηση, οι δύο χώρες πρέπει να δεσμευθούν να απόσχουν από το να ανταγωνίζονται» η μια την άλλη, «αμοιβαία, ώστε να υπάρξει αμοιβαία κατανόηση», μετέδωσε το KCNA.

Φωτογραφία Reuters

Η ιστορική συνάντηση στη Σιγκαπούρη μπορεί να σηματοδοτήσει μια «ριζοσπαστική καμπή» στη σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες, εκτίμησε το κρατικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας. Η εχθρική και καταστροφική σχέση ανάμεσα στα δύο κράτη «διήρκεσε την πιο μακρά χρονική περίοδο στη Γη», ανέφερε το KCNA στον πρώτο του απολογισμό για το τετ-α-τετ των δύο ηγετών.

Τι υποσχέθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Μέσω του KCNA ο Κιμ Γιονγκ Ουν “διέρρευσε” και με δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ. Πως ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας και να δώσει εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας.

Ο Τραμπ φέρεται να έκανε την υπόσχεση αυτή μετά τη δέσμευσή του να τερματίσει τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο. Πάντως στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διεμήνυσε ότι οι κυρώσεις θα αρθούν μόνο όταν η Πιονγκγιάνγκ προχωρήσει στην πλήρη αποπυρηνικοποίησή της. Η αναφορά του δε στον τερματισμό των στρατιωτικών γυμνασίων “έπιασε στον ύπνο” τόσο τη Νότια Κορέα όσο και το… υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ!

Μπαράζ tweets από τον Ντόναλντ Τραμπ

Και ενώ ο Κιμ Γιονγκ Ουν “μιλάει” μέσω του επίσημου πρακτορείου της χώρας του, ο Ντόναλντ Τραμπ το κάνει μέσω… twitter. Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση των δυο, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε μπαράζ… αναρτήσεων στον προσωπικό του λογαριασμό.

Και πάλι αποθέωσε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, όπως έκανε και στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης. Μίλησε για μια άνευ προηγουμένου συνάντηση, η οποία συνέβαλε στην αποφυγή μιας «πυρηνικής καταστροφής».

«Ο κόσμος έκανε ένα μεγάλο βήμα πίσω από μια δυνητική πυρηνική καταστροφή! Όχι πια εκτοξεύσεις πυραύλων, ούτε δοκιμές πυρηνικών όπλων! Οι όμηροι επέστρεψαν στα σπίτια τους και στις οικογένειές τους. Ευχαριστώ πρόεδρε Κιμ, η ημέρα μας μαζί ήταν ιστορική!», έγραψε ο Τραμπ.

Αυτοί που μου έλεγαν να τον συναντήσω τώρα λένε γιατί τον… συνάντησα

«Δεν υπάρχει όριο σε αυτά που μπορεί να πετύχει η Βόρεια Κορέα όταν θα εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα και θα “αγκαλιάσει” με εμπορικά και με αφοσίωση τον κόσμο. Ο πρόεδρος Κιμ έχει μπροστά του την ευκαιρία να τον θυμούνται ως τον ηγέτη που οδήγησε σε μια λαμπρή εποχή ασφάλειας και ευημερίας τους πολίτες του», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Και συνέχισε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Κιμ που έκανε το πρώτο τολμηρό βήμα προς ένα λαμπρό μέλλον για το λαό του. Η πρωτοφανής συνάντησή της – η πρώτη ανάμεσα σε Αμερικανό πρόεδρο και ηγέτη της Βόρειας Κορέας- αποδεικνύει ότι η πραγματική αλλαγή είναι δυνατή».

«Πριν από έναν χρόνο οι ειδήμονες και τα μεγάλα κεφάλια, άνθρωποι που δεν μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά πριν, εκλιπαρούσαν για συμβιβασμό και ειρήνη – “σε παρακαλούμε συνάντησέ τον, μην κάνεις πόλεμο”. Τώρα, που συναντηθήκαμε και έχουμε εξαιρετική σχέση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, οι ίδιοι φωνάζουν “δεν έπρεπε να συναντηθείς, μη συναντηθείς!”.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις